Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Najveći živući bio-tehno-art umjetnik STELARC nastupa na IUC-u

12.09.2019.

08:33

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Najveći živući bio-tehno-art umjetnik i profesor na Sveučilištu Curtin u Perthu u Australiji - STELARC – nastupiti će sutra u 13 sati u Inter-Univerzitetskom centru u sklopu seminara Theatrum Mundi kojega vodi dr. sc. Sibila Petlevski, redovita profesorica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Ovogodišnja tema 10. jubilarnog seminara Theatrum Mundi je „Napredak i dekadencija: interdisciplinarni pristup ideji progresa u znanosti i društvu“.

Profesor STELARC će održati jednosatno predavanje otvoreno za javnost video-telefonskim javljanjem uživo iz Melbournea. uz prikazivanje videa najnovijeg tehno-performansa.

STELARC je slavni umjetnik, svjetskoga renomea, koji svojim projektima promiče filozofiju tehnologije i propituje granice ljudskih tjelesnih mogućnosti. STELARC kontinuirano eksperimentira u području vizualne i akustičke amplifikacije vlastita tijela, istražujući umjetničke i tehnološke dosege prostetike, robotike, biotehnologije i interneta. Inovativnost ideja i smjelost tehnoloških, ali i filozofsko-umjetničkih koncepata, obilježje je izvedbenih eksperimenata koje STELARC predstavlja međunarodnoj javnosti Profesor STELARC je dobitnik brojnih priznanja i nagrada, između ostalih i nedavno mu dodijeljene Australia Council Award - nagrade za izvanredni doprinos novim i eksperimentalnim umjetnostima.

Jubilarni seminar otvara video-izlaganjem vodeći stručnjak za teorije kreativnosti i inovacije, američki znanstvenik Marc O. Runco, glavni urednik časopisa Creativity Research Journal. Profesor Runco je objavio nezaobilazne studije i knjige s područja kognicije, ekonomije, genetike, i povijesti kreativnosti, kao i s područja kreativnog odgoja i obrazovanja. Video prof. Runca, posebno snimljen za seminar, prikazat će se danas u 12 sati.

U petak 13. rujna u 12 sati, prof. emeritus Freddie Rokem, rodonačelnik područja filozofije izvedbe i jedan od najpoznatijih svjetskih teatrologa, održat će zaključno predavanje seminara Theatrum Mundi video-telefonskim javljanjem uživo iz Tel Aviva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.