Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Najviše napuštenih pasa na dubrovačkom području

09.02.2016.

11:48

Autor: Silva Capurso

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U kslopu tjednih izviješća tvrtka Sanitat Dubrovnik provela je detaljnu analizu kapaciteta skloništa za napuštene životinje u Republici Hrvatskoj. Kako navode, uz neposredni kontakt sa svakim od registriranih skloništa, korišteni su službeni podaci Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede.

U Republici Hrvatskoj registrirano je 28 skloništa za napuštene životinje ukupnog kapaciteta 2296 pasa. Među njih ne ubraja se azil na Žarkovici budući da je riječ o ilegalnom skloništu koje nije u skladu s Pravilnikom o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje i higijenski servisi, te kao takvo nije registrirano u evidenciji Ministarstva.
Kapacitet najvećeg dijela registriranih skloništa kreće se od 20 do 60 životinja. Iz prosjeka se izdvajaju skloništa Karlovac s kapacitetom od 160 pasa, Osijek i Dumovec (Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba) od kojih svako raspolaže kapacitetom od 180 pasa. Skloništa s najvećim pojedinačnim kapacitetom nalaze se u Čakovcu (300 pasa) i Varaždinu (350 pasa).
Kako navod eu priopćenju iz tvrtke Sanitat - najmanje napuštenih pasa na 1000 stanovnika je na području Dalmacije (0,10 pasa na 1000 stanovnika). Slijede Sjeverni Jadran i Lika gdje na 1000 stanovnika dolazi 0,27 pasa, središnja Hrvatska (0,41), Istočna Hrvatska (0,46) i Sjeverozapadna Hrvatska sa stopom od 1,30.
Prema broju napuštenih životinja Dubrovnik prednjači jer na 1000 stanovnika dolazi čak 8,4 psa, odnosno 16 puta više pasa po stanovniku od nacionalnog prosjeka. Svaki šesti napušteni pas u Hrvatskoj nalazi se u Dubrovniku - piše u priopćenju iz Sanitata.
Mada neregistriran, dubrovački azil jedino je sklonište za životinje na području Dubrovačko-neretvanske županije i južnog dijela hrvatskog Jadrana. Prva sljedeća najbliža nalaze se na području srednjeg Jadrana u Kaštel Sučurcu, odnosno u Šibeniku i Privlaci (Zadarska županija). Ukupni kapacitet skloništa južnog i središnjeg Jadrana iznosi 440 pasa. Od tog broja na neregistrirano dubrovačko sklonište otpada visokih 82 posto, odnosno 360 pasa.
Tvrtka Sanitat nastavlja provoditi program udomljavanja pasa iz azila za napuštene životinje na Žarkovici uz subvencije Grada Dubrovnika. Tako je prošlog tjedna potpisan prvi ugovor između Sanitata i udomitelja štenca starog jedan i pol mjesec kojim je udomitelj osigurao jednogodišnje pravo na hranu za psa, zdravstvenu njegu te putovnicu za psa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.