Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Nakon jučerašnjeg blagdana Svih svetih danas je Dušni dan.

02.11.2018.

13:05

Autor: Božica Đurđević

Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Na Dušni dan obitelji pohode vječna počivališta najmilijih uz polaganje cvijeća i simbolično paljenje svijeća u znak Božje svjetlosti i vječnoga života. Na Dušni dan u 18 sati večernju misu u dubrovačkoj katedrali predvodit će biskup dubrovački monsinjor Mate Uzinić.

Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih, katolički je blagdan. Obilježava se dan nakon Svih svetih, 2. studenoga. Spomendan vjernih mrtvih nastao je inicijativom sveca, benediktinskog opata iz Clunya, svetog Odilona. Na Dušni dan se pohode grobovi i groblja u znak pažnje i vjere. Tog dana ljudi se mole za duše svojih dragih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima, nazoče svetoj misi, povezujući se tako svojim molitvama s njima i moleći Božje milosrđe da ih što prije očisti od svih slabosti te da ih uvede tamo "gdje s oka svaka suza nestaje". Dušni dan ili Dan svih vjernih mrtvih izraz je nade i vjere u zagrobni život.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.