Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Napreduje prva faza radova na sanaciji Grabovice

15.11.2019.

15:22

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

U srpnju započeti radovi sanacije Grabovice, a koji prethode potpunom zatvaranju odlagališta komunalnog otpada, napreduju prema utvrđenoj dinamici. Nekadašnje odlagalište otpada nakon potpune sanacije prenamijenit će se u novi prostor javne namjene.

Na gradilištu je izvršen sav iskop radi izgradnje odlagališne kazete, izrađen je izravnavajući sloj iznad postojeće HDPE geomembrane prema otpadu, kao i nasip odlagališne kazete, nasip oko lagune te je trasirana prometnica.

Radovi koji slijede uključuju izradu donjeg brtvenog sloja, postavljanje geosintetika u odlagališnu kazetu i postavljanje drenažnih cijevi za skupljanje procjednih voda iz tijela odlagališta. Provest će se i radovi na hidrantskoj mreži, na rekonstrukciji postojećih objekata te, zaključno, završni radovi na prometnici i postavljanje ograde.

Podsjetimo, radove na 1. fazi sanacije odlagališta sukladno ugovoru potpisanom u svibnju ove godine izvodi tvrtka G.T. Trade d.o.o. Split koja je do sada sanirala više od 70 odlagališta otpada. Preko 12 milijuna kuna vrijedna investicija prvi je preduvjet potpunog zatvaranja odlagališta do kraja 2020. godine, za što će Grad značajno iskoristiti sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Do izgradnje budućeg županijskog Centra za gospodarenje otpada u Lučinom razdolju, komunalni otpad odvozit će se na drugu lokaciju, nakon što se ista odabere.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.