Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Napreduju radovi na obnovi i uređenju osnovne škole u Ulici Ilije Sarake

25.12.2021.

09:10

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

U tijeku radovi obnove, uređenja i adaptacije Osnovne škole Marina Getaldića

U tijeku radovi obnove, uređenja i adaptacije Osnovne škole Marina Getaldića

Foto: Grad Dubrovnik / -

U tijeku su radovi obnove, uređenja i adaptacije Osnovne škole Marina Getaldića na novoj lokaciji u Ulici Ilije Sarake.

Redovni koordinacijski sastanak izvođača radova, nadzora i predstavnika nadležnih upravnih odjela Grada Dubrovnika održan je danas u prisustvu gradonačelnika Mata Frankovića i njegovih suradnika, ravnateljice škole Silvane Bjelovučić te Matka Vetme, predstavnika donatora, Zaklade Caboga Stiftung.

Na samom gradilištu, izvijestio je predstavnik izvođača radova, tvrtke Alfaplan građenje d.o.o., izvode se zidarski radovi (injektiranje i ojačanje zidova), tesarski radovi, u tijeku je i skidanje prve međukatne konstrukcije te se provodi postavljanje temeljene odvodnje i hidrantske mreže. Izvedeni su i radovi čišćenja i uređenja dijelova fasade, kao i radovi na spremniku vode za unutarnju hidrantsku mrežu i sprinkler sustav.

Svi radovi provode se sukladno dinamičkom i vremenskom planu uz tek manja odstupanja zbog nepredviđenih okolnosti koje se javljaju prilikom radova zahtjevnih rekonstrukcija na povijesnim objektima, a dijelom se tiču i konzervatorske zaštite.

Novi objekt škole smješten je u nekadašnjoj palači omeđenoj ulicama Ilije Sarake i Pobijana, a koju je za potrebe organiziranja osnovne škole Gradu na korištenje bez naknade ustupila Dubrovačka biskupija. Za potrebe razredne nastave (od 1. do 3. razreda) organizira se šest učionica čime se osigurava smještaj do 105 učenika i potrebni popratni prostori. U sklopu istog projekta previđena je i adaptacija i opremanje manjeg obuhvata zgrade Centar kako bi se prostor prilagodio za učenike viših razreda.

Izvođenje radova u postojećoj zgradi Centar prilagodit će se zahtjevima nesmetanog izvođenja nastave te će se dio radova izvoditi tijekom ljetnih praznika, a po potrebi i vikendima.

Nakon građevinskih radova koji su prema ugovoru definirani na rok od godine dana od početka izvođenja, objekti OŠ Marina Getaldića na dvije lokacije u povijesnoj jezgri opremit će se potrebom, nastavnom i ostalom školskom opremom. I ta investicija će se, po zasebno provedenoj nabavi, financirati sredstvima Zaklade.

Podsjetimo, ovo vrijedno ulaganje u kapacitete školskog odgoja i obrazovanja financirano je donacijom Zaklade Caboga Stiftung. Ukupna vrijednost ugovora za izvođenje radova na dva objekta iznosi 11.304.323,50 kuna bez PDV-a, odnosno 14.130.404,38 kuna s PDV-om, dok je vrijednost radova nadzora 180.550,00 kuna, odnosno 225.687,50 kuna s PDV-om. Nadzor radova provodi tvrtka Struktura projekt d.o.o..

Gradonačelnik Franković ovom prilikom istaknuo je kako gradska uprava nastavlja ulaganja u kvalitetnu osnovnoškolsku infrastrukturu s ciljem uvođenja jednosmjenske nastave u svim objektima, a ističu se projekti nadogradnje OŠ Mokošica, OŠ Ivana Gundulića i dogradnje OŠ Antuna Masle u Orašcu s izgradnjom sportske dvorane.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.