Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Napreduju radovi na vjetroorguljama na brdu Trovro i Vratima Neretve

25.04.2020.

09:21

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima obišao je radove na dva podprojekta koji se realiziraju u sklopu projekta ”Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve”, čiji je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija.

U pratnji gradonačelnika Ploča Miše Krstičevića predstavnici Županije obišli su projekt izgradnje vjetroorgulja na brdu Trovro, te radove na rekonstrukciji Posjetiteljskog centra Vrata Neretve na lokaciji Stara škola u Baćini.

Župan Dobroslavić istaknuo je ovom prilikom kako je riječ o projektima čije je vrijednosti prepoznala i EU koja sufinancira njihovu izgradnju, a koji stvaraju dodanu vrijednost i veliki su turistički potencijal.

U sklopu uređenja edu-eko kompleksa na brdu Trovro u Rogotinu vrijednog više od 3,3 milijuna kuna, planirano je uređenje i oplemenjivanje postojeće staze i platoa na vrhu brda te hortikulturno uređenje edu-eko vrta u podnožju spomenutog brda. Duž staze planirano je postavljanje klupa (klupe prirodnih materijala u skladu s lokalnim ambijentom) na mjestima prirodnih proširenja, na vrhu brda planirano je postavljanje kamenog suhozida u formaciji platoa te postavljanje kamenih vjetro-orgulja koje bi koristeći snagu vjetra proizvodile zvuk i na taj način obogatile sadržaj.

Osim navedenog, planirano je postavljanje i promatračnice s panoramskim dvogledom. Svo oblikovanje elemenata partera i urbane opreme uvjetovano je topografijom, orijentacijom, prirodnim i antropogenim kontekstom, namjenom i veličinom parcele, a definirano je modularnim sistemom konstrukcije, obloge partera, rasvjete, karakteristične urbane opreme i hortikulturnog uređenja s ciljem očuvanja navedenog lokaliteta koji spada pod zaštitu Natura 2000 ekološke mreže. Prirodni teren i postojeća vrijedna vegetacija uvjetovali su oblikovanje temeljeno na prepoznavanju i isticanju postojećih kvaliteta prostora kao prirodnog kapitala. Na četiri lokacije na predmetnom prostoru će se postaviti informativne ploče edukativnog sadržaja s ciljem podizanja javne svijesti o vrijednostima zaštićenih dijelova prirode.

Uređenje posjetiteljskog centra i planinarskog doma – rekonstrukcija škole u Baćini vrijedno više od 3,1 milijun kuna znači uspostavljanje suvremenog posjetiteljskog centra VRATA NERETVE uz ključne atrakcije s informativno-edukacijskim funkcijama na području stare škole u Baćini koji bi svim posjetiteljima pri samom ulasku u Dubrovačko-neretvansku županiju interpretirao sve potrebne informacije o vrijednostima prirodne baštine, zaštićenih dijelovima prirode s naglaskom na posebne ornitološke rezervate, bioraznolikost i georaznolikost doline Neretve te na zanimljiv i moderan način prikazao iste.

Multimedijalni i edukativni sadržaj kao stalni postav interpretirao bi prirodne vrijednosti uključujući didaktičke i multimedijalne sadržaje i prostor za održavanje radionica, edukativnih seminara, izložbi, dramskih predstava, likovnih kolonija i sličnih sadržaja. Na gornjem katu stare škole u Baćini planira se urediti planinarski dom koji bi funkcionirao u suradnji s  Hrvatskim planinarskim društvom Grabovica, koje broji preko 200 aktivnih članova.

Dubrovačko-neretvanska županija nositelj je i korisnik bespovratnih sredstava u svrhu provedbe projekta „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve“ kojeg EU sufinancira sa 75 posto.

Projektni partneri su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode – Dubrovačko-neretvanske županije, grad Metković i grad Ploče, a za koordinaciju partnera i prijavu zadužena je Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA. Kao suradnici na projektu sudjeluju i Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Turistička zajednica grada Ploče, Turistička zajednica Grada Metkovića i Hrvatsko planinarsko društvo Grabovica.

Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020., a financiran je iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ukupna vrijednost projekta iznosi 14.356.064,90 kn, prihvatljivi troškovi su 14.048.072,02 kn od čega 10.536.054,01 kn iznosi potpora EU. Partneri sufinanciraju projekt u iznosu 3.512.018,01 kuna, a trajanje je predviđeno do 1. studenog 2020. godine. 

Infrastrukturalni zahvati u sklopu projekta su:

Uređenje posjetiteljskog centra Vrata Neretve i planinarskog doma – rekonstrukcija škole u Baćini

Uređenje izložbenog prostora – postav muzeološke koncepcije za „prvu prostoriju” Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću

Uređenje edu-eko kompleksa i izgradnja vjetro-orgulja na brdu Trovro u Rogotinu

Postavljanje i uređenje promatračnice za bioraznolikost s edukativnim sadržajem na Baćanskim jezerima

Uređenje poučno-tematskih staza na Baćanskim jezerima namijenjenih pješacima – postavljanje informativnih ploča edukativnog karaktera

Revitalizacija i uređenje poučnih staza i šetnica namijenjenih pješacima na području značajnog krajobraza Predolac-Šibenica

Uređenje edu-eko vrta u sklopu osnovne škole fra. Ante Gnječa u Staševici

Uređenje eko dječjeg igrališta edukativnog sadržaja na temu zaštićenih dijelova prirode u Otrić Seocima

Nabava i postavljanje opreme i sustava tehničke zaštite na području Predolac-Šibenica i brdu Babina Gomila

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.