Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Narančin trnoviti štitasti moljac na voćkama i vinovoj lozi u Konavlima

11.09.2022.

09:28

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Narančin trnoviti štitasti moljac

Narančin trnoviti štitasti moljac

Foto: Ministarstvo poljoprivrede / -

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede poziva na demonstraciju o novom karantenskom štetniku u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, narančinom trnovitom štitastom moljcu na voćkama i vinovoj lozi u Konavlima, koja će se održati 13. rujna u 9 sati u Ljutoj, u nasadu limuna uz parking Konavoskih dvora na OPG-u Miho Njirić.

Osim poljoprivrednika, pozvani su svi građani koje zanima ovaj štetnik, osobito ako već imaju taj problem u svojim vrtovima, gdje su voćke pocrnile i sve oko njih ubrzo postaje ljepljivo, a sami ne znaju kako suzbiti ovog štetnika.

Predavači će biti diplomirani inženjeri agronimije Ivana Tomac Talajić, Blanka Krstić i Zoran Kajić.

Narančin trnoviti štitasti moljac (Aleurocanthus spiniferus), pronađen je prvi put 2018. godine na nekoliko različitih biljnih vrsta na širem području Konavala. Polifagan je štetnik na svim citrusima (naranče, limuni, mandarine, grejp), kruškama i vinovoj lozi, smokvi,rogaču, kakiju, lovoru, ružama i mnogim drugim vrstama.

Štete na biljkama pričinjavaju ličinke i odrasli razvojni stadiji štetnika i izlučuju obilno slatku mednu rosu, koja pokriva površinu lista i ploda. Na mednu rosu se naseljavaju gljive čađavice reducirajući fotosintezu i respiraciju biljke, uslijed čega biljke i plodovi postaju nečisti, jako crni, neugledni i nemoguće ih je prodati. Jako napadnuti listovi mogu otpasti sa stabla. Naše područje pogoduje ubrzanom razvoju ovog štetnika i njegovom brzom širenju.

Ova karantenska vrsta je u Europi prvi put nađena 2008. godine u nasadima agruma na jugu Italije i proširila se na nekoliko zemalja. Ovisno o klimatskim uvjetima, životni ciklus u pravilu traje 2 do 4 mjeseca, odnosno vrsta može razviti 3 do 6 preklapajućih generacija tijekom godine.

Uz kemijske mjere suzbijanja, preporučaju se preventivne mjere redovitog orezivanja voćaka i loze te uništavanja zaraženog materijala i redovitog praćenja širenja štetnika.

Letak o štetniku može se pronaći ovdje.

Više informacija možete dobiti na e-mail zoran.kajic@mps.hr i mob: 091/4882786

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.