Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Nastavlja se akcija Grada i volontera: Udomi psa sa Žarkovice!

30.06.2022.

07:28

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Stranica za udomljavanje pasa sa Žarkovice

Stranica za udomljavanje pasa sa Žarkovice

Foto: Adopt Žarkovica / -

Grad Dubrovnik nastavlja aktivnosti s ciljem zbrinjavanja, pružanja zdravstvene skrbi i konačnog udomljavanja svih životinja iz neodobrenog objekta za smještaj životinja na području Žarkovice.

U suradnji sa Sanitatom Dubrovnik, veterinarskim ambulantama i tri udruge - Udruge Pobjede, Skloništa Prijatelji Čakovec i udruge Prijatelji životinja, pokrenuta je žurna akcija zbrinjavanja.

Volonteri su evidentirali sve pse, izradili i nadopunili postojeće zdravstvene kartone, proveli potrebna testiranja i započeli liječenja, što je uključilo status svakoga psa u odnosu na mikročipiranje i kastraciju, procjenu potrebe za veterinarskim intervencijama i čišćenje od unutarnjih i vanjskih parazita.

Prema evidenciji volontera, od pobrojanih pasa, blizu 50 % njih nije kastrirano, a gotovo 40 % treba liječenje - ima i slijepih, infestiranih krpeljima, s tumoroznim izraslinama, ranama i simptomima koji upućuju na lišmaniozu. Samo 40 % pasa označeno je mikročipom. Psi se dalje pripremaju za udomljenje putem registriranih skloništa, u suradnji s ugovornim skloništem Animalis Centrum iz Splita i sa Specijalističkom Veterinarskom Praksom Bobanović iz Dubrovnika. Najprije su zbrinute najbolesnije i ozlijeđene životinje, u svibnju njih 17, a do danas je izmješteno ukupno 47 pasa od kojih su tri uginula od posljedica bolesti.

Trenutno više od 200 pasa sa Žarkovice treba adekvatnu skrb i sigurnost doma, zbog čega je pokrenuta kampanja za udomljavanje "Adopt Žarkovica". Sve životinje su fotografirane i uz sve informacije i opis, objavljene na web-stranici www.adopt-zarkovica.eu te na stranicama na Facebooku Adopt Zarkovica Dogs i Instagramu AdoptZarkovica. Svi zainteresirani mogu pomoći i privremenim smještajem, tj. pružanjem privremenog doma. U podacima svakog psa navedena je lokacija, jer su neki već u registriranom skloništu, ili putem skloništa privremeno udomljeni. Udomljavanjem tih pasa oslobađa se mjesto kod privremenih udomitelja ili u skloništu, za prihvat novih pasa u potrebi. Sve informacije o psima na www.adopt-zarkovica.eu dostupne su i na engleskom i njemačkom jeziku.

Podsjetimo,Sanitat Dubrovnik d.o.o. zaprimio je rješenje Službe veterinarske inspekcije pri Državnom inspektoratu Republike Hrvatske kojim se komunalnom društvu naređuje "osigurati hitno zbrinjavanje svih kućnih ljubimaca (pasa) iz neodobrenog objekta za smještaj životinja (skloništa) s javne površine Žarkovica u Dubrovniku, koje obavlja djelatnost bez rješenja Ministarstva poljoprivrede, putem odobrenog skloništa za životinje." Zbog neadekvatnih uvjeta držanja i lošeg zdravstvenog stanja pasa, rok izvršenja Rješenja je 15 dana od dostave dopisa, a žalba ne odgađa njegovo izvršenje. Prvim rješenjem Inspektorata iz svibnja utvrđene su nepravilnosti i naloženo hitno zbrinjavanje bolesnih i ozlijeđenih životinja. Žarkovica kao neregistrirano sklonište ne smije uzimati nove pse s ulice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.