Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Nema novooboljelih u županiji, jedna osoba izliječena, čekaju se 24 nalaza

27.03.2020.

11:17

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Nema novih slučajeva koronavirusa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, pa je i dalje ukupni broj 26, od čega ih je 7 hospitalizirano, a 19 su u samoizolaciji, dok se čekaju 24 nalaza, a jedna je osoba izliječena, objavio je u srijedu na konferenciji za medije Županijski stožer civilne zaštite.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako je ukupno od početka obrađeno 234 kontakta, a prioritet je da ne dođe do grupiranja s većim brojem starijih ili slabijeg zdravstvenog stanja.

"Još uvijek uzorke šaljemo u Zagreb, a čim Split bude u mogućnosti slat ćemo njima", rekao je Lakić.

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić izjavio je kako je sedam hospitaliziranih s koronavirusom dobrog općeg stanja, a još je nekoliko pacijenata kojima se čekaju rezultati.

"Nije bilo novih slučajeva zaraze među djelatnicima. Jučer smo imali prvu izlječenu osobu, četvrtu u nizu zaraženih, a to je ženska osoba koja je 20. ožujka zaprimljena. Dvaput joj je bris bio negativan pa je puštena na kućnu njegu", rekao je Bekić.

Dodao je kako se sve osobe s lakšim kliničkim slikama upućuju na kućnu njegu i samoizolaciju, a ako nemaju uvjete za samoizolaciju, postoje dva kata bolnice, te hotel Sumratin i studentski dom.

"Uzorci se u narančastom šatoru uzimaju samo od 10 do 13 sati, molim građane da to poštuju", rekao je Bekić.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je da je situacija i dalje stabilna, a građani se dobro pridržavaju propisanih mjera.

"Najizraženije i najangažiranije je medicinsko osoblje, a mi ostali im možemo jedino pomoć pdrižavajući se uputa. Situacija je dobra, ali moramo biti oprezni jer se može pogoršati", rekao je Dobroslavić.

Načelnik Stožera Joško Cebalo naveo je kako je dosad je ukupno u Zagreb poslano 189 uzoraka, a 26 su pozitivna, dok se čekaju 24 nalaza. U karanteni su i dalje četiri osobe. U protekla 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere samoizolacije.

"Ukupna brojka u Republici Hrvatskoj je točna. Vidjeli smo da nam se broj za županiju ne podudaraju i uviđena je greška. Ta razlika upisana je kao da su iz Zagreba i uputili smo zahtjev Zavodu da im promijeni mjesto prebivališta", objasnio je Cebalo razliku u brojci.

Načelnik PU Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je kako se provode sve propisane mjere, a tijekom jučerašnjeg dana na punktovima za kontrolu zabilježeno je samo 14 osoba bez valjane propusnice, a nije bilo krivotvorenih.

"Za trgovinu građevinskog materijala one mogu raditi, uz prethodnu telefonsku narudžbu", dodao je Pavličević.

Pozvao je građane da dojave svaku zloupotrebu lažnih djelatnika Crvenog križa i drugih organizacija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.