Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Nema novooboljelih u županiji, ukupan broj ostaje 31

28.03.2020.

11:18

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Nema novih slučajeva koronavirusa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, pa je ukupni broj i dalje 31, a još se očekuje 14 nalaza, objavio je u srijedu u 11 sati na redovitoj konferenciji za medije Županijski stožer civilne zaštite.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako je troje iz obitelji oboljelih, a četvrti je kontakt već poznate osobe, a za petog se još uvijek traži mogući izvor zaraze.

"Po spolu je podjela pacijenata 17 ženskog, a 14 muškog, prosječno 50 godina starosti. Većina je u Konavlima, vezano za Zračnu luku. Imamo dojavu da se ljudi okupljaju na mjestima gdje su zatvorene uslužne djelatnosti. Upozoravam građane da se ne okupljaju jer je lako prenijeti zarazu", rekao je Lakić i dodao kako je stigao određeni broj briseva.

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić izjavio je kako je deset hospitaliziranih s koronavirusom dobrog općeg stanja, a još dvoje je visoko suspektnih, a još nitko nije na respiratoru.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je da je po mišljenju stručnjaka situacija još uvijek stabilna, a smatra da je to rezultat odgovornog ponašanja građana i pridržavanja svih mjera.

"Moramo učiniti sve da zdravstveno osoblje ostane nezaraženo. Na dobrom smo putu. Prevladat ćemo krizu. Optimistični smo", istaknuo je Dobroslavić.

Rekao je kako se još uvijek razmatra mogućnost smanjenja plaća u upravnim tijelima Županije za 15 posto.

"Prilagodit ćemo se mjerama Vlade RH. Naše plaće ionako ovise o prihodu proračuna, koji će biti smanjen", istaknuo je Dobroslavić te dodao da su se svi vijećnici u Županijskoj skupštini odrekli naknada za iduća tri mjeseca.

Načelnik Stožera Joško Cebalo naveo je kako je dosad ukupno u Zagreb poslano 203 uzoraka, a 31 je pozitivan, dok se čekaju 14 nalaza. U karanteni su i dalje četiri osobe. U protekla 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Dodao je kako po pitanju mjere o radu tržnica jedino radi jedna mesnica u Metkoviću.

"Upravo se dostavljaju kreveti sa svom opremom u studentski dom, koji će biti spreman za prihvat bolesnika. Nadamo se da će ipak prvi stanari biti studenti", rekao je Cebalo.

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je kako u 48 sati nije bilo kršenja mjera samoizolacije, a vikend će se iskoristiti za nadzor zaraženih koji se liječe kod kuće. Objasnio je kako još nema zabrane prelaska granice na prelaznim graničnim mjestima, gdje pogranični radnici imaju ključ ili karticu.

"Pojavile su se informacije da se zloupotrebljava pa smo pojačali nadzor. Ali nije potrebna zloupotreba jer je prijelaz otvoren", rekao je Pavličević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.