Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Nema novozaraženih u županiji, dvoje ozdravilo

13.04.2020.

13:14

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Nema novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pa je ukupan broj pozitivnih na koronavirus i dalje 98, a dvoje je ozdravilo pa ih je ukupno šest, izvijestio je u ponedjeljak na redovitoj konferenciji za medije u 12.30 županijski stožer civilne zaštite.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić stanje u dubrovačkom domu ocijenio je kao 'relativno dobro' s obzirom na brojnost korisnika. Dodao je kako se ne može sigurno znati tko je unio virus u dom.

„Svi korisnici doma su pod nadzorom, u sobama gdje im se donosi hrana. Zajednički prostori su dezinficirani, a tijekom dana će biti i sobe zaraženih. Manji dio 'negativnih' djelatnika koji nije bio u kontaktu s oboljelima, mogu opet raditi, a veći dio 'negativnih' koji su bili u kontaktu, su u samoizolaciji“, izjavio je Lakić.

Među 98 pozitivnih u županiji njih 53 je muškog i 45 ženskog spola. Prosječna dob je 57 godina, a najviše ih je u dobnoj skupini 50 do 59 godina. Najviše, po 26, je iz Konavala i Dubrovnika. Od početka testiranja na analizu je iz Dubrovačko-neretvanske županije poslano 889 uzorka.

U dubrovačkoj bolnici hospitalizirano je 35 pozitivnih, od kojih 22 na Odjelu za infektologiju, četiri na Odjelu za intenzivno liječenje i jedan je intubiran, a devet u izdvojenom objektu dubrovačkog studentskog doma.

Dubrovačka bolnica raspolaže s jedanaest stacionarnih i šest pokretnih respiratora, uz još deset uređaja za anesteziju koji se mogu prilagoditi za respiraciju, dok se u idućih mjesec dana očekuje dostava još deset respiratora.

Pacijent u regionalnom respiratornom centru Križine na KBC-u Split intubiran je i životno ugrožen, a jedan je pacijent u Kliničkom centru „Fran Mihaljević“ u Zagrebu. U samoizolaciji je pet bolničkih liječnika, sedam medicinskih sestara i jedan nemedicinski djelatnik.

Pod mjerom samoizolacije su 324 osobe, a u protekla 24 sata nije bilo novih kršenja pa je ukupan broj prekršitelja i dalje osamnaest. U 48 sati na županijskim graničnim prijelazima prometovao je vrlo mali broj vozila.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.