Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Neodrživo stanje pomorske veze od Splita preko Vele Luke do Lastova

10.05.2019.

13:13

Autor: Radio Dubrovnik/Tonči Donjerković

Ivo Cagalj/PIXSELL

Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / -

Zbog sve učestalijih prometnih problema i prometne izoliranosti zapadnog dijela otoka Korčule, mještani , kao i jedinice lokalne samouprave Vele Luke, Blata i Smokvice sve više negoduju zbog postojećeg neodrživog stanja kada su u pitanju pomorske veze od Splita preko Vele Luke do Lastova.

Na toj vrlo prometnoj pomorskoj ruti u posljednje vrijeme voze neodgovarajući trajekti znatno manjeg kapaciteta od trajekta "Korčula" koji je izvan voznog reda već dulje vrijeme. Zbog toga mnoga se vozila ne mogu ukrcati u postojeće trajekte, pa ostaju na obali u Splitu ili Veloj Luci. Zbog takvog stanja štetu trpi i turističko gospodarstvo ovog dijela otoka Korčule.

Drugi je problem koji muči žitelje zapadnog dijela otoka Korčule, ali i Lastova najava "Jadrolinije" o povlačenju s ove linije katamarana "Jelena" i ponovnom uvođenju u red plovidbe manjeg i sporijeg plovila.

Zbog toga su općinski načelnici Vele Luke, Blata, Smokvice i Lastova uputili zajedničku zamolbu nadležnim državnim institucijama da riješe navedeni problem.

Prema riječima odgovornih ljudi lokalne samouprave ovaj problem unatoč tome još nije riješen, a negodovanja stanovništva su veća, a posebno turističkih gospodarskih subjekata koji od sadašnjih prometnih problema trpe najveću štetu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.