Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Nepostojanje sigurne kuće za žrtve nasilja jedan od problema županije

16.10.2019.

11:48

Autor: Radio Dubrovnik

DEŠA

DEŠA

Foto: - / -

DEŠA – Dubrovnik je suradnji sa Ženskom sobom, Centrom – za seksualna prava iz Zagreba, kroz projekt Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela, održala okrugli stol "Važnost međusektorske suradnje".

Okrugli stol održan je uz podršku Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Cilj okruglog stola je bio senzibilizirati javnost o problemu nasilja nad ženama, njegovim oblicima i posljedicama te potaći suradnju između institucija, civilnih organizacija te dr. relevantnih dionika, radi sveobuhvatne zaštite žrtve i članova obitelji.

Na okruglom stolu govorile su Anamarija Droždan Kranjčec predstavnica Ženske sobe, Centra za seksualna prava iz Zagreba, Svjetlana Karačić, predstavnica Centra za socijalnu skrb Dubrovniku te Martina Jerinić Njirić, predstavnica Odjela za mentalno zdravlje u Dubrovniku.

Sudionici/ce su se složili kako je potrebno ulagati u preventivne aktivnosti i programe usmjerene u borbi protiv različitih oblika nasilja, edukaciju stručnih osoba koje rade s žrtvama nasilja te raditi na poboljšanju međuresorne suradnje u smjeru jačanja postojećih mehanizama zaštite žrtava i svjedoka.

Nasilje u obitelji se mora smatrati prioritetnim pitanjem i moraju se osigurati sredstva kako bi institucije i civilne organizacije imale dovoljan broj stručnih osoba broj i bile spremnije pružiti pomoć žrtvama nasilja u obitelji.

Nepostojanje sigurne kuće za žrtve nasilja jedan je od problema po kojima je naša županija specifična, također, prometna izoliranost i nepovezanost, našu županiju svrstava među županije u RH kojima je potreban poseban pristup prilikom planiranja i razvoja javnih politika.

Također, predstavnica Ženske sobe Kristina Mihaljević je održala u medicinskoj školi u Dubrovniku predavanja namijenjena djeci i mladima na temu elektroničkog seksualnog nasilja i sekusalnog nasilja, na kojem su sudjelovali učenici/ce 1. i 2. razreda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.