Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Nikola Bačić i Nikola Jurković osvojili HEP-ovu nagradu "Imam žicu!"

15.03.2021.

13:16

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

I učenici iz DUbrovačko-neretvanske županije bili su uspješni u natjecanju Hrvatske elektroprivrede, osvojivši više nagrada "Imam žicu!", koju HEP dodjeljuje od 1995. godine učenicima osnovnih i srednjih škola za postignuća na području matematike, fizike i elektrotehnike.

„Nagrada IMAM ŽICU! dio je naših širih aktivnosti kojima potičemo i vrednujemo uspjehe i trud naših najmlađih te im pomažemo da razviju svoja znanja i sposobnosti. To su između ostalih projekt Za naše male genijalce, u sklopu kojega smo 130 osnovnih škola opremili sa 450 novih računala te stipendijski program kroz koji smo u posljednjih desetak godina stipendirali gotovo dvjesto studenata i učenika. Projektom IMAM ŽICU! želimo nagraditi i poticati izvrsnost kod učenika, ali i čitavog obrazovnog sustava. Nadamo se da će se najbolji učenici, dobitnici naše nagrade zaposliti i ostati u Hrvatskoj i na taj način uključiti se u razvoj hrvatskog gospodarstva“, izjavio je Predsjednik Uprave HEP d.d. Frane Barbarić.

Za školsku godinu 2019./2020. HEP je dodijelio 32 novčane nagrade u iznosu od 3.000 kuna učenicima koji se osvojili prvu nagradu na državnim natjecanjima znanja iz matematike i fizike te javnog izlaganja eksperimentalnih radova iz fizike.

Među dobitnicima nalazi se Nikola Bačić, učenik Srednje škole Blato iz Blata na otoku Korčuli, koji je osvojio nagradu za matematiku, dok je Nikola Jurković, nagradu za fiziku osvojio kao maturant Gimnazije Metković.

Zbog epidemioloških razloga državna natjecanja iz matematike i fizike za školsku godinu 2019./2020. održana su online i tek krajem 2020., dok se za strukovna zanimanja nisu održala. Uvažavajući epidemiološke mjere, nije održana uobičajena javna svečana dodjela, već su učenici tijekom veljače pojedinačno u sjedištu HEP-a preuzimali svoje nagrade.

Nagrada IMAM ŽICU! najdugovječniji je društveno odgovorni projekt u Hrvatskoj koji spaja gospodarstvo s osnovnim i srednjoškolskim obrazovanjem. Dobitnici su svi učenici koji osvoje prvu nagradu na državnim natjecanjima znanja iz matematike i fizike i javnog izlaganja eksperimentalnih radova iz fizike za proteklu školsku godinu. Nagradu dobivaju i učenici srednjih strukovnih škola koji osvoje prva tri mjesta na državnim natjecanjima iz osnova elektrotehnike i elektrotehničkih mjerenja te na natjecanjima učenika koji pohađaju program za zanimanje elektroinstalater/elektromonter. Do sada je HEP dodijelio ukupno 819 nagrada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.