Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Nikoli Jurkoviću puna stipendija Sveučilišta Harvard

13.04.2020.

10:08

Autor: Radio Dubrovnik

Udruga za promicanje prirodnih znanosti

Udruga za promicanje prirodnih znanosti

Foto: - / -

Iz Udruge za promicanje prirodnih znanosti pohvalili su se kako je bivši polaznik njihovog programa Nikola Jurković dobio punu stipendiju na Sveučilištu Harvard, jednim od najprestižnijih na svijetu. Poslali su nam i intervju.

U Udruzi za promicanje prirodnih znanosti iz Dubrovnika jedini ste koji je Sveučilište Harvard nagradilo sa punom stipendijom. Kako ste došli do toga i na temelju čega ste uspjeli upisati?

Za prijave na američke fakultete ne postoje nikakve rang liste, nego svakoga prijavljenog pojedinačno vrednuju. Odlučuju na temelju ocjena, izvannastavnih aktivnosti, natjecanja, rezultata na američkim maturama, eseja koji idu uz prijavu itd. Mislim da je velik utjecaj imalo to da sam postigao najbolji mogući rezultat na ACT-u (američkoj općoj maturi) i na SAT Subject Testovima (izbornim predmetima), i da sam se u STEM grupi u Gimnaziji Metković puno bavio inženjerstvom, gdje sam i izradio inženjerski portfolio za prijavu.

 

Za vrijeme školovanja  ste se dodatno educirali u Udruzi. Išli ste na sva četiri ponuđena predavanja, a inače je maksimalno na dva tko želi.  Kako ste se nosili s toliko predavanja?

Nije bilo toliko teško, bila su sva u jednom danu pa je bilo slično kao da idem subotom u školu. Više sam vremena posvetio matematici i fizici nego biologiji i kemiji.

 

Osim što ste marljivo učili i vježbali, imali  ste i razna natjecanja. Koja su točno bila natjecanja i kakvi su njihovi rezultati bili?

Bilo je puno školskih i županijskih. Što se tiče važnijih bio sam na državnom iz fizike u drugom razredu, kad sam bio peto mjesto. U trećem sam išao na državno iz fizike i logike, i na europsku olimpijadu iz fizike, gdje sam dobio pohvalu. Također sam sudjelovao na brojnim Hackathonima što je bilo dobro iskustvo.

 

Koliko vam je Udruga pomogla da ostvarite ovo?

Pomogle su mi lekcije, posebno iz matematike i fizike. Putovanja su također bila edukativna i motivirajuća. Pruža dobro okruženje i spoj kvalitetnijih karakteristika tradicionalnih i modernih metoda učenja.

 

Koje je izazove trebalo svladati da bi se ostvario ovaj cilj?

Hrvatski obrazovni sustav bio je velika prepreka, pa sam koristio internet da bih se educirao. Sami proces prijave za nekoga iz Hrvatske nije jednostavan, i velik dio sam prošao bez savjetnika, istražujući sve sam. Najbolji američki fakulteti poznati su po visokim cijenama, ali skoro svi pružaju stipendije. Harvard mi je dao punu stipendiju, što znači da ću roditeljima predstavljati manji financijski teret nego da studiram u Hrvatskoj.

 

Motivacija je vrlo značajna u procesu učenja. Što je vama predstavljalo motivaciju za upis na Harvard?

Sudjelovanje na Summer School of Sciene u Požegi (što bih preporučio pravašima i drugašima koje zanima studij u Americi) me je naučilo da ta opcija postoji za svakoga. Cal Newportova knjiga o upisima na američke fakultete bila mi je velika motivacija, i na neki način priručnik.  Znao sam da ću, ako ne pokušam prijaviti se, cijeli život misliti "što bi bilo kad bi bilo".

 

Što biste rekli koji je vaš ključ uspjeha i koji je vaš savjet drugim učenicima?

Za prijavu na Harvard, ili na bilo koje vrhunsko sveučilište, nije potrebno imati puno novca, biti iz ugledne obitelji, ili žrtvovati svo svoje slobodno vrijeme. Glavne stvari koje bih preporučio su:

  • Učite preko interneta. Bilo unaprijed ili nešto sa strane, nemojte dopustiti da vas sustav ograničava.
  • Idite na natjecanja. Ne treba biti samo za rezultate, dobra su vježba jer američke mature ne testiraju predznanje, već sposobnost rješavanja problema.
  • Počnite rano istraživati prijavu (najkasnije na ljeto pred četvrti razred). Javite se savjetniku što prije, čak i u trećem razredu ili ranije, ima puno besplatnih savjetovališta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.