Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Nizom kaznenih djela gospodarskog poslovanja do 1,2 milijuna kuna štete

28.07.2021.

07:02

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Dvoje hrvatskih državljana u dobi od 40 i 36 godina sumnjiče se da su, kao odgovorne osobe trgovačkog društva sa sjedištem u Dubrovniku, od početka do kraja 2018. godine, u radni odnos primili 16 osoba s kojima su sklopili ugovore o radu, većinom na nepuno radno vrijeme.

Oni su u tom razdoblju za trgovačko društvo obavljali poslove taxi prijevoza putnika, za koje usluge su im osumnjičeni dio plaće uplaćivali na tekuće račune i za to uredno obračunavali i plaćali zakonska davanja, dok su dio plaće isplaćivali u gotovini 'na ruke', a koji iznosi su ovisili o visini ostvarene zarade te im na te iznose nisu obračunavali niti uplatili obvezna zakonska davanja.

Isto tako, utvrđeno je kako su za povremeno obavljanje usluga prijevoza putnika angažirali još 26 osoba s kojima nisu sklopili ugovore o radu već su im isplaćivali dogovorenu naknadu koja je ovisila o ostvarenom prihodu od naplaćenih usluga svake osobe pojedinačno.

Naknada se isplaćivala u gotovini 'na ruke' i na te iznose nisu obračunavali obvezne doprinose za mirovinsko i zdravstveno osigurane te porez i prirez.

Na opisane načine pričinjena je ukupna materijalna šteta od 1,2 milijuna kuna.

Zbog sumnje da su počinili kaznena djela neisplate plaće, povrede prava iz socijalnog osiguranja i utaju poreza i carine, policija je osumnjičene kazneno prijavila nadležnom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.