Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Novci nelegalno naplaćeni od građana će biti vraćeni?

14.03.2018.

15:42

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na zahtjev KLGB Srđ je Grad, danas je u uredu Gradonačelnika održan sastanak vezano uz pitanje ovršnih postupaka nad građanima Dubrovnika, temeljenim na osnovu ukinute „Odluke o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku.

Predstavnici liste Srđ je Grad najprije su upoznali Gradonačelnika s činjenicom da postoje tri vrste slučajeva za koje smatraju da su građani Dubrovnika bili oštećeni.

OVRŠNI POSTUPCI KOJI SU JOŠ U TIJEKU

Za ove postupke koji su još u tijeku, a koji se zasnivaju na ukinutoj Odluci (a ne na trenutnoj, pravno valjanoj), zatraženo je da se po hitnom postupku obustave svi pravni postupci koji su a posljedicu mogli imati ovrhu građana. Prisjetimo se da je lista Srđ je Grad ovo tražila u svom javnom priopćenju dana 05.03.2018. i da je nakon toga Sanitat d.o.o. potvrdio da će svi postupci biti obustavljeni. Gradonačelnik je rekao da je upoznat s činjenicom obustavljanja i da to smatra ispravnim. Ovim je, vjerujemo, obustavljena naplata još 936.124,95 kn iz džepova građana Dubrovnika.

DOVRŠENI I PROVEDENI OVRŠNI POSTUPCI

Za one postupke u kojima su naši građani bili ovršeni temeljem ukinute Odluke, predstavnici KLGB Srđ je Grad predložili su Gradonačelniku da se mora pronaći način kako da ovršenu imovinu vratimo ovršenicima. Gradonačelnika se upoznalo s činjenicom da je u periodu 2009 – 2014. bilo provedeno 877 ovršnih postupaka, a u periodu od 2014 do danas čak 1203 postupka i da se za samo ovo posljednje ovrhom uprihodilo čak 3.484.120,66 kn.

KAZNE KOJE SU GRAĐANI PLATILI TEMELJEM NEVAŽEĆE ODLUKE

Kao i u prethodnom slučaju, predstavnici Srđ je Grad, tražili su da se iznađe način da se obeštete oni građani koji su uredno plaćali kazne, a koje su temeljene na nezakonitoj Odluci. Svjestan da je naslijedio probleme kriminalnog ponašanja bivše vlasti, Gradonačelnik je pokazao pozitivan interes ka rješavanju ovog velikog problema, te je na sastanku obećao da će problem prezentirati pravnoj službi Grada Dubrovnika, a na sastanku koji bi se trebao održati sljedeći tjedan, predstavnicima liste Srđ je Grad bit će prezentirani stavovi pravne službe Grada Dubrovnika.

Vjerujemo da će se pokazati pozitivni pomaci i da će Grad Dubrovnik pronaći način da se ispravi ova velika nepravda u kojoj će građanima biti vraćeno ono što im po moralnom i zakonskom pravu pripada, a da Sanitatatovo poslovanje neće eventualno biti ugroženo.

 

Priopćenjem se oglasila i Hrvatska udruga korisnika parkirališnih usluga. 

REAGIRANJE NA SASTANAK KLGB SRĐ JE NAŠ S GRADONAČELNIKOM FRANKOVIĆEM

U dubrovačkim medijima danas je objavljeno priopćenje KLGB liste Srđ je naš, u kojem iznose rezultate sastanka s Gradonačelnikom, vezano uz pitanje ovršnih postupaka nad građanima Dubrovnika, temeljenim na ukinutoj, od strane Visokog upravnog suda, Odluci o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku. Osim ovršnih postupaka, za koje je direktor SANITATA naveo da su u postupku povlačenja, bilo je govora i o naplaćenim sredstvima u završenim postupcima, ali i o kaznama koje su građani, u strahu od ovršnih postupaka, platili. U vezi istih, Udruzi su se javili brojni građani, s upitima o njihovim daljnjim koracima. Prvi cilj Udruge, ukidanje postojećih ovršnih postupaka, je ostvaren, a daljnjim djelovanjem ćemo ispraviti postupanja koja su građane gurnula u financijske poteškoće, na području Dubrovnika, ali i na teritoriju cijele Hrvatske. Danas smo zatražili sastanak sa Gradonačelnikom, da mu kao Udruga građana dodatno iznesemo činjenice i zamolbe, a sve s ciljem rješavanja nastalih problema, ali i osiguravanja budućeg poštivanja Zakona i propisa te prvenstveno, prava građana.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.