Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Novi dekan korčulanskog dekanata don Frano Kuraja

18.10.2020.

13:48

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

Nakon nedavnih redovitih pastoralnih promjena u župama Korčulanskog dekanata, u srijedu 14. listopada 2020. godine su u Biskupskom ordinarijatu u Dubrovniku imenovani novi dekani šest dekanata Dubrovačke biskupije.

Među njima i don Frano Kuraja, župnik Župe sv.Marka u Korčuli, koji je naslijedio nakon petogodišnje službe dosadašnjeg dekana don Željka Kovačevića, župnika u Blatu.

Korčulanski dekanat čine župe: sv. Marka - Korčula, sv. Roka - Lumbarda, sv. Martina - Žrnovo, sv. Nikole - Račišće, Gospe od Sniga - Pupnat, sv. Petra - Čara, Očišćenja Marijina u Smokovici, Svih sveti h- Blato, sv. Josip a- Vela Luka i župa sv. Kuzme i Damjana na otoku Lastovu.

Uz čestitke župniku don Franu Kuraji saznajemo njegove njegove nove dužnosti i odgovornosti prema Dubrovačkoj biskupiji, biskupu mons. Mati Uziniću, na okupljanju i povezivanju župa i svećenika u dekanatu uz poticaj na bolji pastoralni rad u cjelini.

Veliko je to priznanje župi sv. Marka u Korčuli i župniku don Franu Kuraji i zbog povijesnih podataka da je od 1300. do 1541. Korčula sjedište korčulansko-stonskog biskupa, a nakon 1541. otok je zasebna biskupija čiji biskup stoluje u Korčuli, sve do 28. lipnja 1828. kada je pripojena Dubrovačkoj biskupiji.

U Korčuli je 18. veljače 1858. uspostavljen kaptol s četiri kanonička mjesta, da bi 1876. Korčulanska crkva postala opatija sa počasnim župnikom uz pontifikalna znakovlja. Posljednji mitronosni opat i počasni korčulanski opat u miru bio je od 1966. do smrti 1994. don Ivo Matijaca. Zadnji dekan u župi sv. Marka je prije 24 godine bio don Božo Baničević.

Zanimljiv je i svećenički život dekana don Frana Kuraje. Uz 33 godine misništva, sveukupno je u Korčuli u dva navrata proveo 24 godine. Kao župnik u Stonu je doživio najteže dane, kada je 1996. godine katastrofalni potres uništio veći dio Stona te porušio crkvu i župni dvor u kojemu je stanovao. U gradskom predjelu (kasnije kotaru) Sveti Antun don Frano Kuraja je kao kapelan i voditelj pastoralnog centra Sveti Antun još 1987. godine prvi započeo dolaziti svakodnevno na glavicu svetog Antuna i uz pratnju nekolicine starijih žena iz predjela Zagradac i Sveti Antun započeo voditi svete mise, koje su kasnije postajale sve brojnije uz prisustvo vjernika.

2016. godine je započeo dugogodišnju želju legendarnog korčulanskog opata don Iva Matijaca za izgradnjom crkve i pastoralnog centra Sveti Antun i završio.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.