Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Novi korak u razvoju prekograničnog projekta E-CITIJENS

08.12.2021.

10:47

Autor: Radio Dubrovnik

Održan partnerski sastanak i sastanak Upravnog odbora prekograničnog projekta E-CITIJENS

Održan partnerski sastanak i sastanak Upravnog odbora prekograničnog projekta E-CITIJENS

Foto: Grad Dubrovnik / -

Predstavnici Grada Dubrovnika sudjelovali su proteklog tjedna u Veneciji na četvrtom po redu partnerskom sastanku i sastanku Upravnog odbora projekta E-CITIJENS, u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija - Hrvatska. Cilj projekta je povećati sigurnost hrvatskog i talijanskog dijela Jadrana od prirodnih i antropičnih rizika.

Grad Dubrovnik je realizacijom projektnih aktivnosti nabavio vibrafon i kameru za pretrage iz ruševina te šatore na napuhavanje za potrebe civilne zaštite. S tim u vezi, tijekom projektnog sastanka prezentirana je i nedavno održana vježba postrojbi civilne zaštite Grada Dubrovnika ˝Požar otvorenog prostora˝ tijekom koje je nova oprema testirana.

Osim predstavljanja dosadašnjih aktivnosti te postignutih rezultata, raspravljalo se i o sljedećim aktivnostima a odnose se na razvitak platforme. U isto vrijeme prezentirani su i javni događaji poput info dana i javnih vježbi kako bi se građanima prezentirale mogućnosti nove platforme naročito u ranoj detekciji i potencijalnoj prevenciji ugroza.

Projekt E-CITIJENS razvija prekograničnu EDSS platformu koja koristi umjetnu inteligenciju za integriranje podataka o upravljanju krizama koji dolaze iz više izvora, uključujući one koje građani pružaju putem društvenih mreža. Stoga naglasak projekta temelji se upravo na građanskom novinarstvu te njihovoj ulozi u prikupljanju i dijeljenju informacija koje bi potencijalno mogle biti od koristi hitnim službama u vrijeme prirodnih i antropičnih ugroza.

Projekt je financiran u sklopu prioritetne osi 2: Sigurnost i otpornost, programa INTERREG Italija-Hrvatska, a traje do kraja lipnja 2022. godine.

Uz Grad Dubrovnik projektni partneri su: Regija Molise (IT), Splitsko – dalmatinska županija (HR), Regija Veneto (IT), Sveučilište u Splitu – Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije (HR), EEIG EURelations (IT), Alma Mater Studiorum – Sveučilište u Bologni (IT), Općina Pescara (IT), Jadransko Jonska Euroregija (HR) i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA (HR).

Ukupan proračun projekta iznosi 2.846.10 eura, dok proračun Grada Dubrovnika iznosi ukupno 133.150 eura te je u 85-postotnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske Unije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.