Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Novi preddiplomski sveučilišni studij "Primijenjena ekologija mora"

30.04.2020.

11:44

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Sveučilište u Dubrovniku pokrenulo je novi studij – preddiplomski sveučilišni studij Primijenjena ekologija mora, koji će se izvoditi na Odjelu za akvakulturu. Natječaj za upis na ovaj studij je u tijeku, a prvi studenti bit će upisani u akademskoj 2020./ 2021. godini.

Opsežnom revizijom studijskog programa preddiplomskoga sveučilišnog studija Akvakultura, na Odjelu za akvakulturu pripremili su novi studij koji će imati holistički pristup znanostima o moru, s ciljem unapređenja kvalitete i prilagođavanja potrebama društva i tržišta rada.

Završetkom trogodišnjeg studija studenti će steći akademski stupanj sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer primijenjene ekologije mora (univ. bacc. ing. oecol. mar.).

Očuvanje okoliša postalo je nužno za održivo poslovanje i razvoj cijelog niza djelatnost i važna stavka u granama gospodarstva koje izravno ili neizravno ovise o očuvanoj prirodi i/ili resursima koje dobivamo iz prirode. Imajući u vidu važnost Jadranskog mora za gospodarstvo u cjelini, nužno je obrazovanje stručnjaka koji će u raznim djelatnostima primjenjivati visoke ekološke standarde, prilagođavati poslovanje nosivom kapacitetu morskog ekosustava i nuditi mjere za ublažavanje antropogenih pritisaka.

Održivo gospodarenje obalnim područjem istodobno uzima u obzir osjetljivost obalnih ekosustava i krajobraza, raznolikost gospodarskih aktivnosti i korištenja te njihovo međusobno djelovanje, kao i njihov utjecaj na morske ekosustave.

Prema izvješću Europske komisije (The 2018 Annual Economic Report on EU Blue Economy) gospodarske djelatnosti vezane uz more i priobalje bilježe rast na razini cijele EU već duže vrijeme, a predviđa se još značajniji rast u nadolazećem razdoblju do 2030. g.

U Hrvatskoj je u plavom sektoru zaposleno više od 130 tisuća ljudi, najvećim dijelom u turizmu, ali i ostale djelatnosti imaju značajan potencijal za rast i potrebno je stvoriti kadar koji će omogućiti korištenje morskih resursa koji su pod sve jačim negativnim antropogenim utjecajima.

Studij je u skladu sa svim nacionalnim i međunarodnim propisima i strategijama koje se tiču zaštite mora i priobalja i njihovog racionalnog iskorištavanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.