Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Novi prijedlog EK demonstrira solidarnost i jača Uniju za budućnost"

02.06.2020.

12:31

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je u videokonferenciji Povjerenstva Europskog odbora regija za politiku teritorijalne kohezije i proračun EU (COTER), na kojoj se raspravljalo o situaciji izazvanoj COVID-om 19 i njezinim posljedicama za kohezijsku politiku i proračun EU.

Posebno se govorilo o prijedlogu Europske komisije za sljedeći Višegodišnji financijski okvir, kao i njegovo povezivanje s budućim mjerama oporavka nakon krize uzrokovane pandemijom.

Plan oporavka temeljit će se na tri stupa: potpora državama članicama za oporavak i poboljšanje njihovih gospodarstava, pokretanje gospodarstava te jačanje odgovora EU-a na krizu.

U raspravi s glavnim direktorom uprave za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije Marc Lemaitreom župan Dobroslavić naglasio je da je novi prijedlog Europske komisije dobrodošao te da demonstrira solidarnost i jača Uniju za budućnost. Prijedlog od EUR 750 milijardi, od toga EUR 500 milijardi bespovratnih sredstava te ostatak u povoljnim zajmovima bit će značajna korist ekonomiji EU-a, državama članicama, regijama i gradovima. Zaključio je također kako je za lokalnu i regionalnu samoupravu od velike važnosti povećanje sredstava za koheziju i ruralni razvoj.

Europska komisija jučer je iznijela prijedlog plana opsežnog oporavka. Kako bi oporavak svih država članica bio održiv, ravnomjeran, uključiv i pravedan, Europska komisija predlaže stvaranje novog instrumenta za oporavak pod nazivom „EU sljedeće generacije“, koji je dio snažnog, modernog i poboljšanog dugoročnog proračuna EU-a.

Ukupni kapacitet proračuna EU-a, uključujući instrument EU sljedeće greneracije u iznosu EUR 750 milijardi i ciljana povećanja dugoročnog proračuna EU-a za razdoblje 2021.-2027., iznosit će EUR 1,85 bilijuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.