Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Novo dobrovoljno tržište CO2 temeljeno na poljoprivredi

09.07.2019.

13:18

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Projekt Europske unije "GECO 2" pridružuje se borbi protiv klimatskih promjena, razvijajući novi poljoprivredni i industrijski model, i uspostavljajući regionalne centre za promatranje klimatskih promjena.

Na koncu i predstavljanjem hrvatskim i talijanskim tvrtkama novog dobrovoljnog tržišta ugljika, kroz ekonomsku procjenu poljoprivrednih praksa.

Cjelokupni proračun projekta je skoro 2,5 milijuna eura, financiranih u sklopu programa Interreg Italija-Hrvatska prekograničnog programa suradnje.

Prvi projektni sastanak održan je u Ravenni 27. i 28. lipnja. Glavni protagonisti prve faze puta će biti poljoprivrednici koji žive u Jadranskim regijama Hrvatske i Italij. Projekt traje od 2019. do 2021. godine.

Inovativna ideja iza "GECO2" projekta je započeti dobrovoljno tržište ugljičnog dioksida i njemu jednakih emisija, temeljeno na poljoprivrednom sektoru.

Što ako bi poljoprivrednici mogli mjeriti i unovčiti aktivnosti? Tko bi bili potencijalni kupci?

Industrijske ili uslužne tvrtke zabrinute za održivost, na primjer one koje žele markicu i sudjelovanje na tržištu vlastitim proizvodima 'oslobođenim' od CO2, kompenzirajući emisije i dodajući dodatnu vrijednost vlastitim proizvodima. Tržište ugljičnih emisija je fokus "GECO2", ali projekt ima dva važnija cilja. Prvi je kreirati mrežu lokalnih centara za promatranje klimatskih promjena s ciljem monitoringa i procjene klimatskih promjena u Jadranskoj regiji. Drugi je pomoći lokalnim zajednicama da nastave s mjerama prilagodbe i smanjenja negativnih učinaka klimatskih promjena.

Partneri "GECO2" projekta su ARPAE, CIHEAM Bari, Regija Molise, Regija Marche i Legacoop Romagna iz Italije te RERA Regionalna razvojna za koordinaciju i razvoj Splitsko dalmatinske županije, AGRRA - Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije i Dubrovačko neretvanska županija iz Hrvatske.

Na prvom projektnom sastanku ispred Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovao je voditelj projekta Čedo Vučković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.