Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

O onečišćenju kod Hotela Excelsior očitovao se i CIAN

08.04.2021.

15:33

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Tvrtka specijalizirana za sanaciju onečišćenja na moru CIAN uputila je priopćenje za medije o sanaciji onečišćenja ispred Hotela Excelsior te su iznijeli redoslijed zbivanja vezano za njihov dio sanacije.

Dana 27. ožujka 2021. godine, oko 11 sati, zaprimili smo poziv od strane društva Jadranski Luksuzni Hotelid.d. kako je potrebno izvršiti sanaciju onečišćenja do kojeg je došlo zbog istjecanja lož ulja.

Oko 11.30 sati, istog dana, naš prvi tim je bio na terenu te postavio zaštitne upijajuće brane na mjestuispuštanja u more. Zbog ekstremnih uvjeta na moru istog dana nije bilo moguće djelovati ekološkom brodicom-sakupljačem, niti bi ista bila djelotvorna u prikupljanju goriva u obliku kakvom se nalazilo na moru - tankoslojni film.

Onečišćenje je zahvatilo plažu Banje te starogradsku luku, te se odmah pristupilo mehaničkomčišćenju i prikupljanju onečišćenja upotrebom upijajućih sredstava (brane, krpe i prahovi).

Zbog karakteristične stjenovite obale, a uslijed jakog vjetra i mora izvjestan dio izlivene tekućine ostao je, vjerojatno, zatočen u kavernama i podobalnoj strukturi, što svakom novom promjenom vremena, a proteklih tjedan dana ih je bilo nekoliko, dovodi do ponovnog otpuštanja ugljikovodika u more.

S obzirom da se radi o lako hlapljivim naftnim derivatima neugodan miris je neminovan. Iako se uistinu radi o tankoslojnom filmu koji je iz dana u dan tanji, dodatni negativni vizualni efekt podiže pelud bora kao i ostali vjetrom i valovima nošen plivajući otpad.

Sanacija je i dalje u tijeku te se aktivnosti svode na kontrolu mjestu ispusta i mehaničko prikupljanjeno zbog ekstrema na moru u određenim trenutcima nikakva zaštita morske površine nije moguća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.