Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

O povezanosti juga Vlahušić i Hajdaš Dončić

02.12.2013.

19:49

Autor: Dubravko Cota

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Potrebno je na razini Europske unije istaknuti problem teritorijalne odvojenosti dubrovačkog područja, kako bi ga EU prepoznala i vrednovala kao specifično područje koje zaslužuje specifične mjere što je zajednički posao Vlade i lokalnih vlast

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić u ponedjeljak je u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture sudjelovao na sastanku o gradnji terminala u luci Gruž i održao izdvojeni razgovor s ministrom Sinišom Hajdaš Dončićem – javljaju iz gradske uprave. Na prvom sastanku, kojem su nazočili predstavnici Luke Dubrovnik i Lučke uprave Dubrovnik dogovoreno je kako će se, nakon što su otklonjene sve prepreke, natječaj za gradnju putničkih terminala u gruškoj luci raspisati u roku od dva mjeseca. Europska banka za obnovu i razvitak partner je ovog projekta, a gradit će se sukladno odredbama Urbanističkog plana uređenja Gruški akvatorij.
Na sastanku s ministrom i suradnicima gradonačelnik je istaknuo važnost skorog otvaranja autoceste do Ploča, a ministar Dončić zauzeo se od uprave Hrvatskih autocesta zatražiti suradnju i tehničku potporu projektu subvencioniranja cestarine za Dubrovčane, sukladno odluci Gradskog vijeća. Glavna tema je bila povezanost Dubrovnika zrakoplovom na liniji Zagreb-Dubrovnik koja je u zadnje vrijeme nezadovoljavajuća, a cijene neprimjerene – navodi se na web stranicama grada Dubrovnika. Gradonačelnik je ustvrdio kako obveza prijevoznika koji prima državnu potporu mora biti i povoljnija karta za 80 tisuća ljudi koji žive odvojeni od ostatka Hrvatske. U tom smislu, građani odvojenog dijela Hrvatske trebaju imati povlašteni status, kao otočani na subvencioniranim brodskim linijama, naglasio je gradonačelnik Vlahušić. Ministar Hajdaš Dončić usuglasio se s tim stavom te potvrdio primjenu sličnih odredbi u svim budućim odlukama o potporama u zračnom prijevozu.
U tom, smislu, potrebno je, na razini Europske unije istaknuti problem teritorijalne odvojenosti dubrovačkog područja, kako bi ga EU prepoznala i vrednovala kao specifično područje koje zaslužuje specifične mjere što je zajednički posao Vlade i lokalnih vlasti, dodao je. Također, gradonačelnik i ministar razgovarali su i o skoroj gradnji marina na dubrovačkom području, ulaganju u Zračnu luku Dubrovnik koje se očekuje sljedeće godine te Zakonu o žičarama koji je u drugom saborskom čitanju.
Sukladno planu Hrvatskih cesta očekuju se ulaganja od oko 400 milijuna kuna u narednih pet godina na dubrovačkom području, što uključuje i znatna poboljšanja državne ceste od Ploča do Čilipa, izvijestio je gradonačelnika ministar Hajdaš Dončić – zaključuje se u priopćenju.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.