Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Obilježava se Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u RH

01.03.2021.

18:17

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

U protekloj godini, koju su obilježila pojava pandemije COVID-19, ali i razorni potresi u kontinentalnom dijelu Hrvatske, civilna je zaštita nesebičnim i humanim djelovanjem kroz niz aktivnosti znatno doprinijela očuvanju i zaštiti ljudskih života.

Dokazavši pritom kako se njihov rad uistinu temelji na načelima supsidijarnosti, solidarnosti i odgovornosti.

Grad Dubrovnik ustrojio je i opremio funkcionalan sustav civilne zaštite koji broji preko 200 pripadnika (volontera), a spremnost sustava CZ-a pokazala se tijekom prošlogodišnjeg „lockdowna“ kada su pripadnici operativnih snaga svakodnevno aktivno na terenu služili zajednici.

Također, prepoznajući izniman značaj žurnih službi (Hitna pomoć, JVP Dubrovački vatrogasci, HGSS, Crveni križ) kao neizostavnog dijela sustava civilne zaštite u kriznim situacijama, Grad Dubrovnik u posljednje četiri godine iz gradskog proračuna planski i kontinuirano izdvaja znatna sredstva kako bi adekvatno opremio te osnažio žurne službe, ali i dodatno potaknuo njihovo djelovanje.

Sustav civilne zaštite važan je faktor zaštite i spašavanja stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara i svih ostalih vrijednosti, stoga posebnu zahvalu na ovaj dan upućujemo svim pripadnicama i pripadnicima civilne zaštite na području Dubrovnika i Republike Hrvatske koji u svakom trenutku građanima stoje na raspolaganju, a posebice u današnjim okolnostima kada je čovjekovo zdravlje ugroženo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.