Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Obilježavamo Dan planeta Zemlje

22.04.2019.

11:10

Autor: Radio Dubrovnik

MZOE

MZOE

Foto: - / -

Dan planeta Zemlje obilježava se diljem svijeta 22. travnja s ciljem zaštite prirodnih resursa našeg planeta. Brojnim događanjima usmjerenim prema zaštiti prirodnih resursa danas se, diljem svijeta, obilježava Dan planeta Zemlje.

Naime, Ujedinjeni narodi 2009. godine proglasili su 22. travnja „Međunarodnim danom majke Zemlje“, no počeci obilježavanja Dana planeta Zemlje sežu u 1970. godinu kad su diljem Sjedinjenih Američkih Država održani „nacionalni skupovi o okolišu“, odnosno prve masovne demonstracije za zaštitu okoliša na kojima je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje na međunarodnoj razini ponovno je aktualizirano 1990. godine kada je u manifestacijama sudjelovalo više od 200 milijuna ljudi što je bio poticaj održavanju Konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru 1992. godine.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine, uz značajan angažman resornog ministarstva i udruga za zaštitu okoliša i prirode.

Ovogodišnji Dan planeta Zemlje odvija pod sloganom „Zaštitimo naše vrste“ i usmjeren je na podizanje svijesti o važnosti očuvanja vrsta i njihovih staništa.

Republika Hrvatska je po bioraznolikosti među najbogatijim državama Europe. Do danas je zabilježeno oko 40 000 divljih vrsta, no procjenjuje se da u Hrvatskoj živi do 100 000 vrsta. Gotovo 2,7 posto svih zabilježenih vrsta su endemi, a posebno su brojni endemi slatkovodnih riba i slatkovodnih beskralješnjaka.

Zbog ljudskog djelovanjem te prekomjernog korištenja prirodnih resursa mnoge su vrste i njihova staništa ugrožene. Stoga Ministarstvo zaštite okoliša i energetike provodi brojne aktivnosti i mjera zaštite prirode te u tom smislu kontinuirano surađuje s resorima čija je djelatnost usko vezana uz prirodne resurse (npr. poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo, lovstvo, vodno gospodarstvo, turizam).

Konkretno, Ministarstvo trenutno provodi niz važnih aktivnosti usmjerenih na očuvanje vrsta i njihovih staništa u okviru nekoliko projekata sufinanciranih EU sredstvima, ukupne vrijednosti preko 53 milijuna eura. Između ostaloga, navedenim sredstvima sufinanciraju se projekti koji potiču znanja o divljim vrstama (razvoj sustava praćenja stanja očuvanosti te kartiranje staništa), projekti planiranja upravljanja strogo zaštićenim vrstama i područjima ekološke mreže, projekti smanjivanja prijetnje od invazivnih stranih vrsta kao jednoj od najvećih prijetnji bioraznolikosti te projekti jačanja sustava skrbi o ozlijeđenim strogo zaštićenim životinjama.

Izniman napor ulaže se u provedbu mehanizama ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, kao jednog od najznačajnijih alata za očuvanje ekološke mreže, a koji se provodi od 2007. godine te praćenju i sprečavanju ilegalne trgovine zaštićenim vrstama, kao i drugim ilegalnim radnjama nad divljim vrstama.

Više o Danu planeta Zemlje i njegovom obilježavanju ove godine možete saznati na mrežnoj stranici https://www.earthday.org.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.