Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Obilježavanje Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe

09.02.2016.

10:40

Autor: Silva Capurso

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 Područni ured za zaštitu i spašavanje Dubrovnik će dana 11. veljače 2016. g. s početkom u 10:00 sati u svojim prostorijama organizirati svečani sastanak hitnih službi i operativnih snaga.

U sklopu dana otvorenih vrata Županijski centar 112 će posjetiti učenici prvog razreda Osnovne škole Lapad – Područne škole Montovjerna i predškolci Dječjeg vrtića Škatulica iz Dubrovnika. 
Broj 112 poziva se u pomoć kad prijeti opasnost po život i zdravlje ljudi, po prirodni okoliš te po materijalna i kulturna dobra. 
Europski parlament prihvatio je pisanu deklaraciju kojom se zahtijeva obilježavanje Dana europskog broja 112 za hitne službe. Na temelju te deklaracije Europska komisija je donijela odluku o uvođenju Europskog dana 112 koji se obilježava 11. veljače svake godine na cjelokupnom teritoriju Europske unije.
Broj 112 prvi put je uveden 1991. godine kako bi putnici u Europi mogli birati samo jedan broj umjesto da moraju pamtiti različite brojeve žurnih službi za svaku zemlju.
Republika Hrvatska je broj 112 stavila u funkciju 11. veljače 2005. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.