Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

23.08.2019.

17:02

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija/Grad Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija/Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima izaslanstva Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, članovi obitelji stradalih i predstavnici povijesnih udruga položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen-obilježja na Daksi.

Naime, u cilju obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, Udruga Hrvatski domobran Dubrovnik i ove je godine, šesti put zaredom, organizirala "Elafitsko hodačašće domobrana", tijekom kojeg predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, članovi obitelji stradalih i predstavnici povijesnih udruga uz komemoracije odaju počast žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima na našem području.

Daksa je jedno od najvećih dubrovačkih stratišta i simbol stradanja nevinih žrtava od strane totalitarnih i autoritarnih režima, na kojem su život izgubile 53 osobe, od čega je dosada identificirano 18 osoba i među kojima je osam svećenika. Na Jakljanju su ekshumirani ostaci 214 ubijenih hrvatskih i njemačkih zarobljenika, dok su u Slanom pronađeni ostaci četiriju nevinih žrtava.

Hodočašće se nastavlja komemoracijama uz Spomenik na Jakljanu i uz Spomen-obilježje na mjesnom groblju u Slanom te Misom zadušnicom u crkvi sv. Stjepana u Luci Šipanskoj.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.