Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

26.11.2020.

08:32

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

U organizaciji Udruge za mlade Maro i Baro i profesorice psihologije Suade Salčić, a u suradnji s učenicima Gimnazije Dubrovnik i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije, u Centru za mlade Dubrovnik obilježen je Međunarodni dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Program je osmislila, mentorirala i moderirala prof. Salčić, uz čiju su pomoć učenici Gimnazije Dubrovnik kroz kratki dramski prikaz obradili temu nasilja u obitelji i nasilja u intimnim vezama kao i uvriježene stereotipe o nasilju, koje su dodatno predstavili ostali učenici kroz prezentaciju. Sudjelovali su: Adna Hebib, Paula Japunčić, Lorena Kukulj, Luka Vodopija, Demijan Vicelić, Tijana Stojanović, Mirna Milić i Vlaho Šeparović.

Kroz predavanje prof. Salčić istaknula je kako je čak 70 posto žena u svijetu tijekom života pretrpjelo neki oblik nasilja. Naglasila je kako žrtve trebaju znati da postoji rješenje te da je kroz savjetodavnu pomoć potrebno osvijestiti kako krivnja nije na žrtvi.

Gošća predavačica je bila izvršna direktorica Udruge za promicanje civilnog društva Bonsai Anja Marković koja je predstavila primjere žena koje su na izniman način pridonijele društvu, ali i koje su zbog toga što su žene bile minorizirane i kritizirane.

Nakon predavanja uslijedila je rasprava svih sudionika: predstavnika PU dubrovačko-neretvanske, Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Centra za socijalnu skrb, ravnatelja srednjih škola, Povjerenstva za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije i mladih.

Aktivnost je organizirana u sklopu projekta „Informadur – Informativni centar za mlade grada Dubrovnika 2.0“, financiranog od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.