Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv plastičnih vrećica

19.12.2019.

18:22

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv plastičnih vrećica Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika organizirao je dijeljenje ekoloških vrećica s prigodnim natpisom "Dubrovnik - Grad bez plastičnih vrećica" na tržnici u Gružu.

Akciji se pridružila i udruga "Eko centar Zeleno Sunce", Mokošica, prodajom vlastitih prirodnih proizvoda i ekoloških vrećica u humanitarne svrhe za udrugu Djeca leptiri.

Podjelu vrećica podržali su i korisnici tržnice u Gružu pri čemu se animiranjem građana i edukacijom posebno istakao Mario Cvjetković, djelatnik tvrtke Orka d.o.o. na čemu mu ovom prilikom još jednom zahvaljujemo.

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv plastičnih vrećica organizirano je s ciljem edukacije javnosti o štetnosti plastičnih vrećica i zamjeni istih. Jedna plastična vrećica razgrađuje se 500 godina, a obzirom da recikliranje nije u potpunosti zaživjelo, velike količine vrećica i ostale plastične ambalaže odlažu se nepravilno u okoliš, na kopnu i moru.

Posljedica toga je da se danas u oceanima nalazi 150 000 000 tona plastičnog otpada, a svake godine u mora dospijeva 4 800 000 do 12 700 000 tona plastike. Plastični otpad uzrokuje ugibanje morskih životinja, propadanje staništa, izloženost kemikalijama iz plastike koje putem prehrambenog lanca ugrožavaju i ljudsko zdravlje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.