Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Obilježen Svjetski tjedan skretanja pozornosti na poremećaje hranjenja

27.02.2019.

11:45

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

Radionicom „P.S. Volim se”, koja se 26. veljače 2019. godine održala u Ogranku Lapad, Dubrovačke knjižnice priključile su se obilježavanju Svjetskog tjedna skretanja pozornosti na poremećaje hranjenja.

Cilj ove radionice bio je ukazati na probleme u ishrani svih uzrasta, a osobito mladih. Kroz razgovor s dubrovačkom književnicom Renatom Zlatković i niz zanimljiv aktivnosti koje je pripremila psihologinja Jadranka Zlošilo učenici su preispitivali vlastite prehrambene navike, stavove o sebi samima i trendovima koje im današnje društvo nameće.

Roman „Kalorije” Renate Zlatković poslužio je kao idealan književni poticaj za razgovor o ovoj temi. U njemu na mladima blizak način autorica obrađuje temu anoreksije, jednog od najčešćih poremećaja hranjenja. Ovaj roman bio je nominiran za književne nagrade „Grigor Vitez“ i „Anto Gardaš“.

Iako neatraktivnog naziva „kalorije”, riječi koja je mrska i onima koji vole hranu i onima koji se hrane užasavaju, roman Renate Zlatković iznimno je kvalitetno književno štivo. Iako je u njemu autorica, psihologinja po struci, imala prije svega namjeru upozoriti na anoreksiju, u čemu je itekako uspjela, ono u čemu je također uspjela, i zbog čega se ušla u najužem izboru za nagradu Grigor Vitez, jest stvoriti vjerodostojne, žive junake koji čitatelje očaravaju svojim karakterima.

Poput iznimno dobro ocrtanog lika tinejdžera Rikarda koji više od svega voli crtati stripove i kroz čiju vizuru se prati priča o njegovoj malenoj sestri Bubi i njezinoj velikoj prijateljici Evi, budućoj balerini.

Ova radionica je bila namijenjena učenicima osmih razreda OŠ Mokošica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.