Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Obilježena 29. obljetnica VRO "Zelena tabla - Mala bara"

14.09.2020.

13:57

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Zamjenik župana Joško Cebalo nazočio je obilježavanju 29. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Zelena tabla – Mala bara" u Pločama i u govoru podsjetio kako su tom operacijom zadani temelji obrane naše županije od agresorske vojske.

"U obrani je bilo ključno upravo to što je oružje tom operacijom došlo u ruke Hrvatske vojske. Želim se stoga zahvaliti svim postrojbama koje su sudjelovale u zauzimanju tog krucijalnog skladišta naoružanja, jer su tim činom spasili nebrojene živote naših drugih branitelja. Kao samo jedan čin zahvale i vraćanja dostojanstva našim postrojbama, našim vojnicima, Vlada je prije dvije godine vratila vojsku u Ploče", rekao je između ostalog zamjenik Cebalo.

Dodao je i kako upravo zbog tog što slobodnu, modernu i suverenu državu dugujemo Hrvatskoj vojsci, ne smijemo zaboraviti da je upravo mirnodopsko vrijeme ono kad vojsku pripremamo, obučavamo i opremamo, a zbog čega treba pozdraviti napore Vlade RH u nabavci borbenih aviona.

"Danas vodimo jedan drugi rat, neke druge bitke, one s pandemijom koronavirusa, ali osim borbe za očuvanje zdravlja naših žitelja, pred nama je borba za očuvanjem gospodarstva. Naša županija je jedna od najpogođenijh, no vjerujem da ćemo u suradnji s Vladom iznaći rješenje da mjerama pomoći očuvamo vitalne dijelove našeg gospodarstva", rekao je također u svom obraćanju zamjenik Cebalo.

Na sjednici su se nazočnima obratili i predstavnici branitelja, gradonačelnik Grada Ploča Mišo Krstičević te tadašnji ministar obrane Luka Bebić.

Operacija "Zelena tabla – Mala bara" prva je iz serije bitki za vojarne, koje se također nazivaju i Rat za vojarne, koje su se odigrale tijekom 1991. diljem Hrvatske kao dio Domovinskog rata, s najvažnijim sukobima tijekom rujna. Ova operacija se vodila u Pločama i okolici između hrvatskih snaga i Jugoslavenske narodne armije (JNA).

Postrojbe ZNG (djelatni i pričuvni sastav) Metkovića i Ploča, 4. gardijske iz Splita, MUP-a i drugih manjih postrojbi zauzela su skladište JNA u kojem je bilo pohranjeno naoružanje Teritorijalne obrane Metkovića, Ploča, Vrgorca i Makarske ukupno oko 5000 cijevi, a koje je prethodno JNA izuzela iz skladišta TO tih gradova. Izvučeno naoružanje poslano je na bojišta do tada slabo naoružanim postrojbama HV i poslužilo u obrani Republike Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.