Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

10:29 / 19.06.2022.

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Objavljen treći broj časopisa "Volim Konavle"

Objavljen treći broj časopisa "Volim Konavle"

Objavljen treći broj časopisa "Volim Konavle"

Foto: TZO Konavle / -

„Volim Konavle“ (In love with Konavle), treći broj dvojezičnog, hrvatsko engleskog magazina Turističke zajednice Općine Konavle ugledao je svjetlo dana.


Nakon jednogodišnje pandemijske pauze u novom broju luksuznog izdanja pred domaćim i stranim čitateljima je čitav niz zanimljivih tema iz prošlosti i sadašnjosti najjužnije hrvatske regije.

Teme prate neke važne obljetnice, kao što je obilježavanje 100.-te godine od smrti velikog cavtatskog slikara Vlaha Bukovca koji se upisao na europsku likovnu mapu: čitatelji mogu njegovom rodnom kućom prošetati s autoricom teksta Helenom Puharom; zanimljivu priču o stogodišnjoj opstojnosti Cavtatske glazbe ispisao je Vinko Rožić; a o progresivnim idejama konavoskih djevojaka i žena u proizvodnji odjeće s motivima konavoskog veza pisala je Antonia Rusković Radonić.

Konavle su uspjele sačuvati i njegovati svoje bogato tradicijsko nasljeđe što se najljepše vidi kroz tekstove o Uskrsnim običajima i Konavoskoj zdravici koje su napisale Gabrijela Bijelić i Maja Rilović Koprivec, a svoj ponos nasljeđenim jasno se iščitava iz truda obitelji Bokarica da u svojoj kući osmisle muzej s etno zbirkom nekadašnjeg konavoskog života o čemu je pisala Katarina Fiorović.

Svoje je mjesto u novom magazinu našao i sve popularniji konavoski samouki umjetnik Mili Klečak koji stvara skulpture od metala, a o njemu kao i o sve raširenijem trendu turističkog bicikliranja kroz Konavle je pisao Ivica Puljić.

U „povjesnicama“ koje čitateljima pružaju pogled u retrovizoru konavoske prošlosti može se saznati dosta toga o Cavtatu koji je nastao na razvalinama nekadašnjeg Epidaura iz pera Jelene Beželj koja i iz osobnog speleološkog iskustva dijeli oduševljenje konavoskim podzemljem, dok je o ulozi mladih Konavljana koji su pomogli u probijanju Sueskog kanala pisao Marko Vodopija.

Da su Konavle postale dragim mjestom življenja i strancima svjedoči priča konavoske nevjeste Xenie Capor, arhitektice koja je zbog ljubavi napustila Hamburg i došla u malo selo Vignje, a da su postale sve uglednijom vinskom regijom svjedoči priča o mladom enologu i vinaru Petru Crviku koji svojim vinom osvaja zlata i srebra na natjecanjima, što je zabilježila Lidija Crnčević koja ujedno i urednički potpisuje ovaj magazin.

I, kaže se kako „cukar dolazi na kraju“, pa tako i treći broj magazina završava pričom o mantali, konavoskom slasticom od zrelog grožđa koju je ispisala Jadre Ničetić.

Tekstove je lektorirala Marijana Đuraš, a na prijevodima su radile Luna Polić Barović i Rebecca Chary Roje.

Treći broj magazina Volim Konavle je tiskan u tisuću primjeraka, za što je zaslužna Tiskara Alfa-2 iz Dubrovnika. Za grafički izgled i oblikovanje je bio zadužen Ivica Mezei i njegov Studio 404.

"Nakon prva dva broja koja su izazvala veliki interes ali i oduševljenje zbog izdavačkog poteza TZ Općine Konavle, nadamo se kako ni treći broj neće proći nezapaženo", kaže u ime nakladnika direktor TZ Konavle, Frano Herendija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.