Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Objavljen zbornik o Pavlu Bakariću

08.02.2023.

07:33

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Dom vinarske tradicije u Putnikoviću

Dom vinarske tradicije u Putnikoviću

Foto: Dom vinarske tradicije u Putnikoviću / -

Zadružni savez Dalmacije i Udruga vinogradara i vinara Dalmacije tiskali su i objavili zbornik radova i sjećanja o životu i djelu magistra agronomije Pavla Bakarića, vrhunskog poljoprivrednog stručnjaka, znanstvenika i autora brojnih knjiga iz oblasti ponajviše maslinarstva, vinogradarstva, agrumarstva i drugih poljoprivrednih kultura i dugogodišnjeg sve do umirovljenja direktora Stanice za južne kulture u Dubrovniku, sada Zavoda za mediteranske kulture.

Obavljeni su radovi i sjećanja sudionika sa znanstvenog skupa – simpozija koji je u povodu 15. godišnjice njegove smrti održan 28. srpnja prošle godine u Domu vinarske tradicije u Putnikoviću.

O Pavlu Bakariću rođenom 1931. Godine u Žrnovu i njegovom iznimnom doprinosu razvoju poljoprivrede, osobito maslinarstva i zadrugarstva u Dalmaciji i neizbrisivom tragu u proučavanju mediteranskih kultura u zborniku su među ostalima objavljeni prilozi predsjednika Zadružnog saveza Dalmacije Lordana Ljubenkova, urednika zbornika i jednog od organizatora simpozija i susreta u Putnikoviću u povodu feste Sv. Ane magistra Želimira Bašića, prof. dr. Nikole Miroševića koji se osvrnuo na Pavlov iznimni stručni i znanstveni opus i doktorice znanosti Tatjane Klepo iz Splita o znanstvenoj ostavštvini Pavla Bakarića korisnoj za buduća istraživanja Sande Desnice i drugih u Zavodu za mediteransku kulturu o Pavlu kao dugogodišnjem ravnatelju.

Objavljena su i sjećanja na Pavla dugogodišnjeg upravitelja PZ Putniković Joza Rabušića i Pavlovih nećakinja Franice Čebirić i Anđelke Lučić, prikaz njegovih važnijih radova i dobitnika priznanja za životni doprinos koje nosi ime Pavla Bakarića, a Zadružni ih savez od 2003. godine dodijeluje na manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak.

Zbornik je opremljen fotografijama iz životnog puta i rada Pavla Bakarića i sa simpozija u Putnikoviću.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.