Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Obnavlja se barokni portal Glavne straže

06.05.2022.

08:27

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Obnavlja se barokni portal Glavne straže

Obnavlja se barokni portal Glavne straže

Foto: Grad Dubrovnik / -

Zavod za obnovu Dubrovnika započeo je radove na kompleksu baroknog portala Glavne straže na adresi Luža b.b.

U obuhvatu projekta, repozicionirat će se kvadratni kapitel sjevernog stupa, ukloniti slabostojeće fuge, sanirati pukotine i odlomljeni dijelovi razloženih elemenata i izmijeniti oštećene ploče popločenja.

Veći nedostaci nadopunit će se kamenom metodom tašeliranja te će se očistiti površine prekrivene crnom korom i ispirati sve površine kamenih elemenata.

Zavod za obnovu Dubrovnika osigurao je namjenska sredstva iz povrata uloženih sredstava u obnovu te je izmjenama programa obnove za 2022. godinu za sanaciju namijenjen iznos od 180 tisuća kuna.

Nakon postupka jednostavne javne nabave, ugovor o konzervatorsko-restauratorskim radovima sklopljen je s tvrtkom Kvinar d.o.o. iz Podstrane, a radovi se izvode temeljem projekta konzervatora-restauratora Điva Dražića. Predviđeno trajanje sanacije je do 15. lipnja 2022. godine, a projekt je prethodno odobrio Konzervatorski odjel u Dubrovniku.

Zgrada glavne straže pripada raritetnim znamenitostima grada Dubrovnika kao stan admirala iz 15. stoljeća, a smještena je na urbanistički važnom punktu, između Vijećnice i zvonika. Obnovljena je u 20. stoljeću, ali je sačuvana barokna rekonstrukcija ulaznog pročelja zgrade arhitekta Marina Gropellija iz 18. stoljeća. Portal krasi raskošni lučni okvir, a prostor markiraju dva stilski usklađena pravokutna stupa koji završavaju metanim, izduženim, piramidalnim šiljcima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.