Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Obnova valobrana Kaše u staroj gradskoj luci

02.10.2018.

17:06

Autor: Adriana Tomašić

Zvonimir Pandza/PIXSELL

Zvonimir Pandza/PIXSELL

Foto: - / -

Župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima sastao se S predstavnicima Društva prijatelja dubrovačke starine Nikom Kapetanićem i Denisom Orlićem a na temu obnove valobrana Kaše u staroj gradskoj luci koji je u dosta lošem stanju

Naime, valobran Kaše kao dio fortifikacijskog sustava stare gradske jezgre uslijed proteka vremena te ratnih razaranja u iznimno je lošem stanju. S obzirom na to da trenutno ne postoje programi bilo u europskim fondovima bilo u okviru mogućnosti Županije i nadležnog Ministarstva, Društvo prijatelja dubrovačke starine iskazalo je spremnost financirati ovaj iznimno značajan projekt za Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvansku županiju. Valobran Kaše iznimno je značajan za samo Društvo s obzirom da predstavlja dosad gotovo jedini neobnovljeni dio fortifikacijskog sustava stare gradske jezgre, a s obzirom na iznimnu složenost tog projekta u planu je tijekom godine izraditi procjenu sanacije dubinskim snimanjem cjelovitog valobrana, kako bi ista poslužila odabiru najsvrsishodnijeg projekta obnove te načina izvedbe. Valobran Kaše izuzetno je značajan dio lučkog područja gradske luke kao luke otvorene za javni promet, koja je u nadležnosti Županijske lučke uprave te potrebno žurno krenuti sa sanacijom. Predstavnici Društva upoznali su župana također s više od tridesetak projekata koji se trenutno provode u okviru plana i programa Društva, a koji čine iznimno važan doprinos očuvanju kulturne baštine te njenom stavljanju u funkciju u današnjem vremenu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.