Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Obnovljen Botanički vrt na Lokrumu

13.04.2020.

11:01

Autor: Radio Dubrovnik

Rezervat Lokrum

Rezervat Lokrum

Foto: - / -

Iako je ove godine odgođeno svečano otvaranje Lokruma za posjetitelje zbog koronavirusa, projekt obnove izložbenog dijela Botaničkog vrta uspostavljenog 60-ih godina 20.st., a o kome danas skrbi Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku je uspješno i na vrijeme realiziran do kraja.

Naime, Rezervat Lokrum je već 2018. započeo s izradom projektne dokumentacije za obnovu izložbenog dijela vrta, a prošle godine pokrenuo projekt kako bi se u najkraćem mogućem roku unaprijedilo ukupno stanje vrta koji je dugi niz godina bio u stanju stagnacije i propadanja ponajviše zbog prirodnih procesa, neadekvatnog upravljanja, granatiranja tijekom Domovinskog rata te pojavom ekstremnih klimatskih pojava tijekom zadnjih godina.Ulaganjem

značajnih sredstava Javne ustanove Rezervat Lokrum u izradu potrebne dokumentacije, a na temelju geodetske podloge vrta, izrađeni su idejni i izvedbeni projekat te su ishođena sva potrebna dopuštenja i suglasnosti nadležnih tijela iz područja zaštite prirode i kulturne baštine. Izrađena je projektna dokumentacija uređenja i opremanja vrta i staza ukupne vrijednosti izvođenja radova oko 3,8 milijuna kuna.

Projektom se obuhvatilo opremanje postojećih staza i postav elemenata interpretacije unutar vrta sa svrhom povećanja standarda materijalne opremljenosti botaničkog vrta i cijelog zaštićenog područja.

Ugovor je potpisan početkom ljeta s tvrtkom Araucaria d.o.o. iz Zagreba uz predviđeno trajanje od 6 mjeseci počevši od 1. rujna 2019., s napomenom da radovi u vrtu nisu mogli početi prije listopada.

U izradi i u provedbi projekta aktivno je sudjelovao i Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, te je uvaženo i njihovo stručno mišljenje. Izvršena je sanacija i uređenje postojećih staza dužine oko 725 metara, uklanjanje oštećenog biljnog materijala i sadnja 195 novih biljnih vrsta s ukupnim brojem 1466 sadnica na 13 polja u vrtu.

Postavljena je i nova urbana oprema (klupe, informacijske i interpretacijske ploče, ulazni portal, pružanje informacija o porodicama i vrstama biljnog materijala na području Botaničkog vrta).

Obnovom Botaničkog vrta koji je karakteristično obilježje stvarano godinama JU Rezervat Lokrum je revitalizirala njegov sadržaj i podarila vrtu novu mladost za buduće naraštaje kao osnovu za novi početak.

"Nadamo se da će Botanički vrt u obnovljenom ruhu nakon izolacije postati omiljeno mjesto Dubrovčana i svih posjetitelja otoka Lokruma željnog uživanja u ljepotama prirode", poručuju iz Rezervata Lokrum.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.