Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Obnovljena Vrata od Ponte

16.05.2022.

10:37

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Obnovljena Vrata od Ponte

Obnovljena Vrata od Ponte

Foto: DPDS / -

Sanacija portala na vanjskim Vratima od Ponte u staroj gradskoj jezgri uspješno je završena, nakon što se u obnovu krenulo zbog oštećenja kamene grede na unutarnjoj strani portala koja je predstavljala opasnost za prolaznike.

Konstrukcijskom sanacijom zamijenjeni su oštećeni elementi kamene grede s unutarnje strane portala te su ugrađeni novi kameni elementi s principom uklještenja zaglavnim kamenom, koji su dodatno učvršćeni ugradnjom karbonskih šipki u usječene žljebove duž donje strane kamene grede, a koji su po izvedbi zapunjeni.

Oštećeni dio vrata saniran je stolarskim, kovačkim i ličilačkim radovima; restaurirani su postojeći i izrađeni novi, nedostajući metalni elementi nosivog sklopa vrata te je obnovljena boja uz novi, zaštitni premaz.

Restauratorskim radovima odrađena je reprofilacija većih oštećenja na kamenom portalu, napravljeno je ujednačavanje boje postojećeg i novog kamena sanirane kamene grede, ne agresivnim metodama uklonjeni su mikroorganizmi s kamene plastike uz njeno ujednačavanje boje i zaštitni premaz te je urađena sanacija fuga.

Radove je financiralo Društvo prijatelja dubrovačke starine, a izvedeni su temeljem troškovnika radova hitne sanacije odobrenog od Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Vrijednost radova iznosila je 245.654,00 kn + pdv, izvodila ih je tvrtka Spegra d.o.o., dok je stručni nadzor obavljala tvrtka Struktura projekt d.o.o.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.