Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Obredi Isusove muke na Pelješcu puni mistike i korizmenih napjeva

02.04.2021.

16:12

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

U svim župama pelješkog i stonskog dekanata u kasnim popodnevnim i večernjim satima vjernici će u duhu kršćanske tradicije i vjerskih običaja sudjelovati u obredima Velikog Petka. I ove godine zbog poznatih okolnosti u skladu s uputama crkvenih vlasti i epidemiologa.

Dakle u manjem broju i uz strogo poštivanje preporučenih zaštitnih mjera.

Neće biti uobičajenih procesija niti obreda ljubljenja Križa, kao ni na Veliki Četvrtak nije bilo pranja nogu praktičnim vjernicima.

Inače su obredi Isusove muke na Veliki Petak na Pelješcu puni mistike i korizmenih napjeva. Takav je i obred Isusove muke u Trpnju gdje se u procesiji središnjim dijelom mjesta nosi veliki drveni križ, a križonoša je u bijelom ruhu s bijelom kapuljačom s dva proreza za oči zakrabuljeni muškarac u Trpnju popularno zvani brkačić.

Nositi križ u procesiji na Veliki Petak za svakog je Trpanjca velika čast, jer se nosi u znak pokore, zavjeta i zahvalnosti za Božju pomoć u teškim životnim prilikama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.