Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Očekuje se Plan prilagodbe od štetnog djelovanja morske vode na Neretvu

13.12.2020.

09:22

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Predstavnici DUNEA-e Antonija Odak i Petar Maleta su na online sastanku projekta MoST sa stručnjacima s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu te Hrvatskih voda predstavili rezultate istraživanja i aktivnosti na odabranom pilot području doline Neretve.

Stručnjaci s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu detaljno su opisali geofizička istraživanja koja provode u suradnji s ostalim hrvatskim partnerima na odabranim lokalitetima, kao i laboratorijske i numeričke eksperimente koje fakultet provodi u cilju smanjenja negativnog učinka prodora slane vode, a s ciljem zaštite poljoprivredne proizvodnje i okoliša.

Na temelju laboratorijskih ispitivanja, numeričkog modeliranja i ispitivanja Regionalna agencija DUNEA će izraditi dokument ”Plan prilagodbe od štetnog djelovanja morske vode u obuhvatu donja Neretva“ koji će sadržavati izrađene smjernice za aktivnosti povezane s ublažavanjem prodora slane vode. Zasad nema većih poteškoća s provedbom projektnih aktivnosti i većina aktivnosti se ostvaruje prema planu usprkos novom valu širenja COVID-a 19.

Regionalna agencija DUNEA predstavila je događaje koje je organizirala u svrhu promocije projekta kako bi educirala javnost o sve većem problemu klimatskih promjena i posljedično zaslanjenju poljoprivrednih tala, a koje ograničava poljoprivrednu proizvodnju u neretvanskoj dolini.

Neki od događaja su gostovanje u radio emisiji EKO Neretva Radija Ploče, predstavljanje projekta učenicima Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu, posjet predstavnika Dubrovačko-neretvanske županije mjernoj stanici na ušću Neretve. Za sljedeću godinu planiran je posjet pilot području projekta i Info dan u kojem će biti uključeni poljoprivrednici neretvanskog kraja te predstavnici relevantnih institucija.

Regionalna agencija DUNEA na projektu MoST sudjeluje s partnerima iz Italije: Nacionalno vijeće za istraživanja, Upravno tijelo za sanaciju zemljišta – Adige Euganeo, Regija Veneto i Hrvatske: Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu Hrvatske vode. Projekt vrijedan nešto više od dva i pol milijun eura ugovoren je u sklopu programa Interreg Italy – Croatia 2014. – 2020. uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 85 posto. Proračun Regionalne agencije DUNEA iznosi 120 tisuća eura.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.