Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Očišćeni kanali u ulicama Između Polača i Miha Pracata

30.06.2019.

11:02

Autor: Radio Dubrovnik

Vodovod Dubrovnik

Vodovod Dubrovnik

Foto: - / -

Vodovod Dubrovnik nastavio je s interventnim održavanjem kritičnih točaka sustava odvodnje u povijesnoj jezgri. Ovog puta na redu su bile ulice Između Polača i Miha Pracata, gdje su djelatnici Vodovoda detektirali začepljenje kanala masnoćom i raznim drugim materijalima.

"Pregledavamo ulicu po ulicu kako bi reagirali na vrijeme i spriječili probleme u odvodnji unutar zidina. Sada smo već pri kraju tog procesa i ukoliko ne bude nekih nepredviđenih okolnosti očekujemo završiti s ovom fazom interventnih radova kroz otprilike tjedan dana", rekao je član Uprave Vodovoda Dubrovnik Vicko Begović koji je dodao kako je cilj osigurati neometani rad sustava odvodnje kroz ovu sezonu.

Zbog specifičnosti lokacije, tj. radova usred povijesne jezgre, radovi se odvijaju ručno uz korištenje vodenog mlaza kako bi se razbilo nakupljenu masnoću i oslobodilo kanal.

"Cilj nam je očistiti što je veću količinu nakupina moguće kako bi spriječili daljnje nakupljanje tih naslaga, ali zbog starosti i oštećenja dijelova sustava nekada nije moguće očistiti cijeli kanal. U takvim slučajevima trudimo se poboljšati protok u najvećoj mogućoj mjeri i stalno nadziremo te točke. Nažalost, u takvim slučajevima jedino moguće rješenje je rekonstrukcija tog dijela mreže. Ali to je dugotrajan proces kojeg Vodovod već provodi iz godine u godinu nakon sezone", rekao je Begović te podsjetio kako se ovi radovi izvode u ranim jutarnjim satima kako bi u što je manjoj mjeri moguće ometali građane, poduzetnike i posjetitelje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.