Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Od 1. siječnja novi jedinstveni, ali i skuplji Libertasov pokaz

27.09.2022.

19:53

Autor: Radio Dubrovnik

Autobus Libertasa Dubrovnik

Autobus Libertasa Dubrovnik

Foto: Grad Dubrovnik / -

Gradonačelnik Mato Franković i direktor društva Libertas Franko Mekišić predstavili su novine u cjeniku dubrovačkog javnog gradskog prijevoznika i novosti u poslovanju tvrtke s naglaskom na kvalitetu usluge javnog prijevoza i pogodnosti za krajnje korisnike.

„Korekcije cijena nužne su zbog kretanja na tržištu i povećanja cijena energenata“, rekao je uvodno gradonačelnik Mato Franković istaknuvši da je pri njihovoj izradi najveća pozornost posvećena zaštiti socijalnih kategorija, učenika i studenata te umirovljenika, korisnika usluga javnog gradskog prijevoza.

Novim cjenikom Libertasa ostaju nepromijenjene cijene učeničkih i umirovljeničkih pokaza (do 65 godina), kao i onih za nezaposlene osobe. Za korisnike socijalnog programa Grada Dubrovnika prijevoz je i dalje potpuno besplatan, a svaki takav pokaz Grad subvencionira s iznosom od 10 kuna. Javni prijevoz potpuno je besplatan i za sve starije od 65 godina.

Gradonačelnik je istaknuo i da 7247 građana u prosjeku koristi uslugu besplatnog mjesečnog pokaza odnosno da 68 % korisnika usluga ima besplatan pokaz.

„Naš cilj je navedenu brojku nastaviti povećavati“, poručio je.

Prezentirao je i usporedbu cijena pretplatnih karata u gradskom prijevozu između Libertasa i javnih prijevoznika u drugim hrvatskim gradovima iz koje je vidljivo da su cijene učeničkih, studentskih i umirovljeničkih značajno niže od cijena istih karata u Splitu, Zadru, Rijeci, Puli, Osijeku i Zagrebu.

Kao osnovna promjena navedeno je uvođenje jedinstvenog građanskog pokaza koji pokriva cijelo administrativno područje grada, umjesto podjele na gradski i prigradski pokaz čija je cijena iznosila 250, odnosno 300 kuna. Cijena nove jedinstvene građanske mjesečne karte za neograničeni broj vožnji iznosit će 350 kuna za cijelo područje grada – od Bosanke do Brsečina. Građanski pokaz u prosjeku koristi 1400 naših sugrađana. Trošak prijevoza u većini slučajeva snosi poslodavac te se isti obračunava prema cijeni mjesečne pokazne karte.

Primjena ove odluke stupa na snagu 1. siječnja 2023. godine, kako bi se poslodavci mogli pripremiti za navedeni trošak.

S trenutnom primjenom uvedene su i nove cijene za pojedinačne karte koje u pravilu ne koristi više od 5 posto naših sugrađana, a sve novine predstavio je direktor Libertasa Franko Mekišić. Cijena pojedinačne karte kupljene kod vozača ostaje nepromijenjena (15 kuna), dok cijena pojedinačne karte kupljene na kiosku/prodajnom mjestu Libertasa iznosi 13 kuna. Dnevna karta od danas iznosi 40 karata, a nova cijena popularne karte za 20 vožnji je 160 kuna. Uvedena su i dva posve nova tipa karata; trodnevna karta po cijeni od 90 kuna i karta za dvije vožnje iznosi 24 kune (12 kn po vožnji). Korigirane su i cijene pojedinačnih karata za šire gradsko područje čiji su primarni korisnici posjetitelji, a ne građani. Iste se odnose na vožnje do i između naselja Mokošica, Lozica, Štikovica, Zaton Mali, Zaton Veliki, Orašac, Trsteno, Brsečine i Dubravica.

„Ove promjene dijelom su uvjetovane tehnološkim razlozima, a dijelom ekonomskim“, rekao je direktor Mekišić.

On je izvijestio da su u Libertasove autobuse stigle nove blagajne čime su se stvorili preduvjeti za daljnje nadogradnje te uvođenje beskontaktnog plaćanja.

Unaprijeđena je tehnologija prijevoznih karata. Magnetske karte zamijenjene su beskontaktnim, a svi sugrađani koji su u posjedu S i P karata iste mogu zamijeniti na prodajnim mjestima Libertasa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.