Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Od 1991. do 2018. godine broj Hrvata u BiH manji za 55 posto

12.11.2019.

17:59

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Vrhbosanski biskup kardinal Vinko Puljić održao je u utorak u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika tribinu na temu "Položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini". U svom izlaganju iznio je porazne podatke o padu broja katolika, mahom Hrvata, u BiH od 1991. do danas.

"U BiH je 1991. godine bilo ukupno preko 800 tisuća katolika Hrvata a danas ih je nešto više od 365 tisuća. To je pad od 54,97 posto, a jedina povećanja i to većinom zbog iseljavanja iz drugih dijelova BiH su u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji”, rekao je kardinal Puljić te dadao da danas ima manje katolika Hrvata nego što ih je bilo prije stotinu godina.

"Teško je prikazati svu muku i borbu za jednaka prava. Kao crkveni čovjek se borim za jednakost jer ako ne opstane hrvatski narod neće ni Crkva. Daytonski sporazum je podijelio BiH, a ne poštuju se sve njegove odredbe. Mi smo u BiH kao tronožac, ako jedna noga nije jednaka – padamo", rekao je kardinal Puljić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.