Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Od koronavirusa preminulo dvoje korisnika Doma za starije u Pločama

19.04.2020.

15:27

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Dvoje korisnika Doma za starije osobe u Pločama, 83-godišnjak i 93-godišnjakinja, preminuli su od posljedica koronavirusa u Općoj bolnici Dubrovnik, pa je ukupno šest smrtnih slučajeva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, izvijestio je u nedjelju županijski stožer civilne zaštite.

Uz tri slučaja novozaraženih u Metkoviću – dvije djelatnice Doma za odrasle te još jedne osobe, u protekla 24 sata zabilježen je i slučaj zaraze medicinske sestre u Opuzenu pa ih je sad ukupno 110.

"Djelatnice Doma u Metkoviću zadnji put su na poslu bile 3. odnosno 5. travnja. Posljednjih dana nisu bile u kontaktu s korisnicima Doma, a testirale su se pred povratak na rad u smjeni. Medicinska sestra iz Opuzena testirana je pri kraju isteka mjere samoizolacije, nije radila posljednjih četrnaest dana. Rezultate testiranja djelatnika i korisnika Doma za odrasle u Metkoviću te Centra za rehabilitaciju Josipovac trebali bi dobiti tijekom dana", rekao je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić.

Od početka testiranja na analizu je poslano 1306 uzoraka, a još se čekaju rezultati za 107 uzoraka.

U Općoj bolnici Dubrovnik hospitalizirano je 28 pacijenata pozitivnih na Covid-19, od kojih 19 na Odjelu za infektologiju, jedan na Odjelu za intenzivno liječenje, a još njih osam u izdvojenom objektu dubrovačkog studentskog doma.

Pacijent u Regionalnom respiratornom centru Križine pri KBC-u Split i dalje je u nepromijenjenom općem stanju na respiratoru i intubiran.

Ozdravile su dvije osobe, od kojih jedan liječnik dubrovačke bolnice, pa je sad ukupno 15 ozdravljenih.

Nema novih slučajeva kršenja samoizolacije te ih je ukupno 19, a pod mjerom samoizolacije je 513 stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije. Karantena u dubrovačkom studentskom domu je i dalje prazna.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji još uvijek se primjenjuju e-propusnice, ali je županijski stožer predložio jedinicama lokalne samouprave podjelu županije na tri zone: šire područje Dubrovnika, dolinu Neretve te Pelješac s otocima.

Općine i gradovi bi se o prijedlogu trebali izjasniti do kraja dana, a odluku bi stožer trebao donijeti u ponedjeljak.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.