Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Od početka godine zapljenjeno 25 kilograma kokaina i 27 kilograma marihuane

19.11.2020.

18:25

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Svake godine od 15. studenog do 15. prosinca u Republici Hrvatskoj obilježava se „Mjesec borbe protiv ovisnosti“. Na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske provest će se niz aktivnosti s ciljem podizanja razine svijesti javnosti na problem svih oblika ovisnosti.

Odnosno ovisnosti o alkoholu, drogi i u posljednje vrijeme sve češće ovisnost o internetu i igrama na sreću.

Zbog novonastale epidemiološke situacije ove godine neće se ići na predavanje po školama, već su u policiji u tu svrhu izradili prezentaciju na ovu temu, koja će se dostaviti stručnim službama škola, kako bi je dalje prikazala djeci osmih razreda osnovne i prvih razreda srednje škole.

Naglasak prezentacije je ukazati na štetne posljedice ovisnosti. Naime, prema europskim istraživanjima hrvatski srednjoškolci su u samom vrhu po količini konzumiranja alkohola i duhana.

Inače, u prvih deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave evidentirano je 130 kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga i 573 prekršaja iz Zakona o suzbijanju opojnih droga. Što se tiče zapljena droga, evidentirano je 668 zapljena različitih oblika droga, koje su oduzete od 614 osoba.

Za istaknuti je da je od početka ove godine zaplijenjena rekordna količina kokaina od gotovo 25 kilograma, oko 420 stabljika marihuane i gotovo 27 kg marihuane.

Pored edukacija pojačat će seaktivnosti u prometu te testiranje vozača na prisutnost droga i alkohola u organizmu, aktivnosti na graničnim prijelazima u cilju suzbijanja međunarodnog krijumčarenja droga te kontrola prodaje i usluživanja alkohola, te prodaje cigareta i igara na sreću maloljetnicima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.