Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Od Stona do Konavala strože mjere od 1. do 14 ožujka

26.02.2021.

14:44

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Županijski stožer civilne zaštite zatražio je od Nacionalnog stožera da se za grad Dubrovnik te općine Ston, Dubrovačko primorje, Župu dubrovačku i Konavle ne popuštaju mjere već zbog nepovoljne epidemiološke situacije postrože, rečeno je na konferenciji za novinare u petak u Dubrovniku.

Župan Nikola Dobroslavić s načelnikom Stožera CZ DNŽ Joškom Cebalom i ravnateljem ZZJZ DNŽ Matom Lakićem te čelnicima JLS-ova sa šireg dubrovačkog područja u obraćanju javnosti rekao je kako osim brige za zdravlje sugrađana moramo voditi računa o pripremi turističke sezone.
”Imamo povećanje broja zaraženih, a to predstavlja i opterećenje za OB Dubrovnik i zato smo odlučili zatražiti postroženje mjera. Zdravlje sugrađana je na prvom mjestu, a moramo i osigurati dobru epidemiološku situaciju zbog gospodarstva i nadolazeće turističke sezone. Mi smo u crvenoj zoni, daleko od žute kao i zelene koja nam je potrebna za pripremu sezone”, rekao je župan Dobroslavić.

Načelnik Stožera CZ DNŽ-a Joško Cebalo istaknuo je kako će se nove mjere odnositi na Grad Dubrovnik te općine Konavle, Župa dubrovačka, Dubrovačko primorje i Ston te trajati od 1. ožujka do 14 ožujka.

”Od 1. ožujka nastavlja se provoditi Odluka Nacionalnog Stožera koja je trenutno na snazi uz određene izmjene. Zabranjuju se održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 15 osoba na jednom mjestu (prethodno 25), na privatnim okupljanima i svečanostima može biti prisutno najviše do 8 osoba iz najviše 2 različita kućanstva (prethodno deset osoba), poslodavcima se preporučuje organizacija rada od kuće, odnosno u smjenama te uvođenje kliznog radnog vremena gdje god je takva organizacija rada moguća, a stožerima jedinica lokalne samouprave s područja Dubrovačko-neretvanske županije nalaže se provoditi pojačani nadzor svih propisanih epidemioloških mjera”, rekao je načelnik Cebalo.

”Stožer od početka ima za cilj zaštiti zdravlje i živote sugrađana, ali moramo i osigurati i bolničke kapacitete i zaštitu naših starih. Svi smo mi svjesni da nam se život u proteklih godinu dana promijenio, ali apeliram na razumijevanje jer su ovakve odluke nužne. Moramo čuvati živote i osigurati uvjete za turističku sezonu”, istaknuo je on.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić istaknuo je kako se trenutno događa ubrzani rast zaraženih, naročito u Konavlima.
”Kada govorimo o kumulativnoj 14-dnevnoj incidenciji ta brojka je u Konavlima narasla sa 1108 na 2565 što je povećanje od 130 posto. U Župi dubrovačkoj je u istom razdoblju rast sa 360 na 912 što je 150 posto. U Gradu Dubrovniku je sa 439 porast na 634 što čini oko 44 posto. U Dubrovačkom primorju to je skok sa 184 na 461, Stonu s 40 na 121. Usporedbe radi na razini Dubrovačko-neretvanske županije to je porast od 71 posto, s 309 na 529”, rekao je Lakić te dodao kako su brojke na Korčuli i Neretvi ipak puno niže.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković rekao je kako je jasno da su se građani više umorili od socijalnog distanciranja i svega što nosi sa sobom COVID-19.
”Moramo se pripremiti za turističku sezonu. Vjerojatno će na ovakve odluke biti puno kritika, ali Stožer radi isključivo promišljajući što je dobro za naše sugrađane u cjelini”, rekao je Franković te dodao kako su se svi čelnici JLS-ova složili s mjerama koje je predložio županijski Stožer.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić istaknuo je kako su oni prve mjere, zatvaranje vrtića i osnovnih škola, te prilagođavanje rada u komunalnim tvrtka i ustanovama u vlasništvu Općine Konavle uveli odnosno zatražili već prošli tjedan.
”Radimo maksimalno što možemo. Nema mjesta panici i vjerujem da će se u narednom razdoblju pasti brojka zaraženih. Moram istaknuti kako ne mislim da su se Konavljani nešto posebno drugačije ponašali i malo mi je čudno sve. Je li ovo neki novi soj virusa možda, ne znam, to mora struka dati odgovor”, rekao je načelnik Lasić te dodao kako će se produljiti i postojeća zabrana sportskih okupljanja u Konavlima

Načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić istaknuo je kako se i kod njih dogodio blagi skok, a za više detalja potrebno je završiti epidemiološku obradu.
”Zamolio bih sve da ne idu na neka druga mjesta gdje će se možda popuštati mjere i da svi skupa smanje svoje kretanje kako se bolest ne bi nastavila širiti”, rekao je Knežić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.