Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Odgođen kapitul bratstva svetog Stjepana

07.03.2021.

08:30

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačka biskupija

Dubrovačka biskupija

Foto: - / -

Bratstvo svetog Stjepana iz Sustjepana, koje postoji već 565 godina, obaviještava sve svoje članove da se zbog koronavirusa odgađa kapitul bratstva svetog Stjepana, koji je bio zakazan za danas u 10 sati.

Podsjetimo, statut Bratstva svetog Stjepana sastavio je dubrovački kancelar "Ivan de Ugnonibus od Armina 1. siječnja 1454. godine, a pregledali su ga i odobrili dubrovački knez i Malo vijeće", te je već 5. siječnja iste godine, upisano i u Državnu knjigu Dubrovačke Republike.

Crkva sv. Stjepana u Sustjepanu najstarija je crkvica u Rijeci dubrovačkoj. Kroničari navode da je sagrađena darom hrvatskog kralja Stjepana Miroslava koji je 948. godine sa svojom suprugom Margaritom pohodio Dubrovnik. Izvorna crkvica građena vjerojatno u 10. stoljeću stradala je u požaru na blagdan sv. Stjepana 1869. godine. Prilikom obnove crkva je povišena te je sagrađena i sakristija.

Crkva svetog Stjepana u Domovinskom ratu bila je teško postradala, a obnovljena je već 1994. godine, u spomen na pale hrvatske branitelje Marija Zeleniku, Mirka Bitunjca, Mira Buntića i Šabana Islamovskog, koji su poginuli 6. prosinca 1991. godine, za najžešćeg napada jugovojske i crnogorskih četnika na Dubrovnik i okolicu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.