Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Odlagalište otpada "Kokojevica" u Lumbardi će postati Park prirode

26.09.2020.

15:28

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

Građevinska tvrtka G.T. trade d.o.o iz Splita vrši sanaciju zadnje etape za dogradnju novog dijela deponija odlagališta otpada "Kokojevica" u Lumbardi. Nova kazeta s donjim brtvenim slojem omogućava bolje sabijanje otpada i sigurnije odlaganje tog otpada.

"To će dodatno pridonijeti zaštiti okoliša na odlagalištu,koje će biti u funkciji do otvaranja županijskog centra za gospodarenje otpadom kada je ujedno i planirano zatvaranje deponija Kokojevica", kaže načelnik Općine Lumbarda Igor Kršinić.

Izvršenje ovih radova financira se sukladno ugovoru o korištenju sredstava Fonda u sufinanciranju programa sanacije odlagališta, sklopljenim između Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Općine Lumbarda i Grada Korčule.

Prema važećem Ugovoru Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje u sufinanciranju sanacije deponija sa 75 posto, Općina Lumbarda 7,5 i Grad Korčula sa 17,5 posto od planirane investicije.

Kokojevica je od otvaranja 1970.godine primala odloženi otpad na nesanitarni način,dok su procjedne vode dreniranjem počele uništavati prirodno zaštićenu morsku uvalu koja ima oblik lijevka,a lokacija je okružena makijom. Češći smrad,požari,ogromne količine svakakvog otpada više puta su zatvarali Kokojevicu na površini od 3.6 ha, te je pretpostavka da je do sada deponirano 60.000 tona otpada.

Danas uz prikupljanje i odvoz smeća na području Lumbarde,njihovo KTD “Mindel” upravlja Kokojevicom i uspjeli asfaltirati put do ulaza i ograditi odlagalište, gdje se nalazi i kontejner za čuvarsku službu.

Različite vrste otpada oko 4 tisuće tona godišnje dovoze tkz: kamioni smećari KTD “Hober” s područja Grada Korčule i KTD “Mindel” s područja općine Lumbarda,gdje se skupljeni komunalni i proizvodni neopasni otpad rasprostire u slojeve i uz pomoć buldožera se nakon zbijanja prekriva inertnim materijalom,kako bi otpad bio zaštićen važnijim fizikalnim, kemijskim ili biološkim promjenama.

Tu su i kontejneri za izdvojeno prikupljanje,dok se otpad za reciklažu odvojeno sakuplja putem zelenih otoka-kontejnera smještenih na javnim površinama.

Nakon zatvaranja odlagališta,lokacija može privremeno preuzeti drugu funkciju,kao Park prirode s pokrovnim slojem i ozelenjeti sadnjom autohtonog bilja, napominje načelnik Općine Lumbarda Igor Kršinić, što omogućava izvorna prirodna ljepota, pristupačna posjetiteljima,a može se staviti u funkciju gospodarskog razvoja Lumbarde, u skladu sa stoljetnom tradicijom ljudskog korištenja prostora u ovom kraju, što je uvršteno i u Plan gospodarenja otpadom Općine Lumbarda za razdoblje 2017. - 2022.godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.