Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Održan drugi sastanak Mreže regionalnih centara – RegHub

03.07.2019.

12:22

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Drugi sastanak Mreže regionalnih centara za ocjenu provedbe politika Europske unije – RegHub održan je 27. i 28. lipnja, u Bruxellesu, a nazočili su mu i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije kao jedne od dvadeset odabranih regija EU za provedbu pilot projekta u trajanju od dvije godine.

Cilj sastanak bila je rasprava o Izvješću o provođenju direktive EU o javnoj nabavi na lokalnoj i regionalnoj razini koje će se dostaviti povjerenstvu OR-a nadležnom za tu politiku i ostalim institucijama EU. Kontaktne točke regionalnih središta prethodno su obavile konzultacije s ključnim dionicima uključenim u provedbu politike javne nabave EU na lokalnoj i regionalnoj razini te temeljem rezultata konzultacija, svih regionalnih centara, sastavljeno je spomenuto Izvješće.

Na sastanku se raspravljalo i o sljedećoj temi konzultacija – kvaliteta zraka. Onečišćenje zraka svake godine u EU prouzroči oko 400 000 slučajeva preuranjene smrti i vanjske troškove povezane sa zdravljem u visini od više stotina milijardi eura. S obzirom na to da onečišćenja zraka ne poznaju granice država i regija, učinkovita politika zaštite zraka moguća je samo aktivnim djelovanjem svih razina vlast.

Lokalne i regionalne vlasti imaju najizravniju ulogu u provedbi politika EU. Upravo zbog toga je prikupljanje mišljenja regionalnih i lokalnih vlasti o provođenju EU zakonodavstva neprocjenjiv doprinos pri osmišljavanju učinkovitijih politika, a time, u konačnici, i približavanje Unije građanima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.