Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Održan kolegij župana s gradonačelnicima i načelnicima

21.07.2021.

19:14

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Župan Nikola Dobroslavić održao je kolegij s gradonačelnicima i načelnicima s područja Dubrovačko-neretvanske županije, prvi nakon lokalnih izbora. Teme sastanka su bile cjeloviti sustav gospodarenja otpadom, Plan razvoja 2021.20-27. i tijek turističke sezone u kontekstu COVID pandemije,

U radu sastanka sudjelovali su i direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić, ravnateljica RRA DUNEA Melanija Milić, direktor TZ DNŽ Vladimir Bakić i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Mato Lakić.

“Zahvaljujem vam svima što ste se odazvali na ovaj kolegij jer mišljenja sam kako je ovo jedan važan i učinkovit način funkcioniranja, koji omogućava izravnu komunikaciju nas u Županiji sa svim gradovima i općinama. Dobit ćemo svi zajedno neke informacije, ali i otvorit ćemo raspravu pa možemo zajednički prokomentirati neke od problema ili pronaći rješenja.”, kazao je uvodno župan Dobroslavić.

Istaknuo je i kako je prva tema, koja se odnosi na sustav gospodarenja otpadom, izuzetna važna za sve u županiji, za održivi razvoj županije i da ne treba nasjedati na politikanstvo jer to je projekt koji je usklađen sa svim zakonima, EU direktivama i sa Planom gospodarenja otpadom.

“Pozivam vas sve da paralelno s nama radite na sustavu gospodarenja otpadom u svojim lokalnim sredinama, jer taj dio odgovornosti je na vama kao što je i ovaj na nama, i moramo zajednički učiniti maksimalne napore da postignemo što uspješnije gospodarenje otpadom", rekao je župan, a s detaljima o temi sve sudionike sastanka je upoznao direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić.

Na sastanku su istakuti i svi oni dijelovi sustava koje trebaju odraditi jedinice lokalne samouprave – odvajanje, sortiranje i kompostiranje, a sve u cilju urednog gospodarenja otpadom. Cilj je, rečeno je, da se osigura cijena na način da oni koji odvajaju više manje plate, a oni koji stvaraju više otpada i više plate.

Također, kao vrlo važno je istaknuto i da će Centar za gospodarenje otpadom, sukladno Planu gospodarenja otpadom RH, imati ograničene kapacitete i da je nužno da komunalna drušva jedinica lokalne samouprave odrade svoj dio te da na Centar ide samo ostatak, koji je strogo ograničen na 40 posto ukupnog otpada u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koliki je kapacitet tunela za obradu otpada.

Ravnateljica RRA DUNEA Melanija Milić predstavila je Nacrt Plana razvoja Dubrovačko-neretvanske županije do 2027. godine, istaknuvši kako je ovaj dokument rezultat višemjesečnog rada Regionalne agencije DUNEA, Dubrovačko-neretvanske županije, članova radne skupine i stručnog tima Instituta za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba (IRMO).

Naime, sukladno Zakonu o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem, u studenom 2019. godine Dubrovačko-neretvanska županija je započela proces izrade Plana razvoja Dubrovačko-neretvanske županije do 2027. U proteklom razdoblju do danas održano je niz radionica i konzultacija sa radnim skupinama kao i usklađivanje strateškog akta sa hijerarhijskim višim aktom, Nacionalnom razvojnom startegijom RH do 2030, donesenom u svibnju ove godine.

Milić je najavila kako se usvajanje Plana razvoja Dubrovačko-neretvanske županije do 2027. godine planira u četvrtom kvartalu ove godine, čime će biti definiran smjer daljnjeg razvoja županije uz učinkovito održivo korištenje raspoloživih resursa te usmjeravanje daljnjeg gospodarskog rasta unapređenja kvalitete života svih njezinih stanovnika.

O trenutnoj situaciji u turizmu uvodno je govorio župan Dobroslavić, istaknuvši kako je jako važno ostati odgovoran i zajednički činiti sve napore kako bismo održali povoljnu epidemiološku sliku i održali turističku sezonu.

Zamjenik župana Joško Cebalo, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite DNŽ, pozvao je stožere jedinica lokalne samouprave da se maksimalno angažiraju, kako u kontroli provođenja odluka i preporuka Nacionalnog stožera i HZJZ, tako i u pozivanju sugrađana na cijepljenje. Za sutra je sazvan sastanak načelnika stožera jadranskih županija, istaknuo je Cebalo, gdje će biti razmotrene eventualne nove mjere. Prema riječima ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mata Lakića, situacija nije u potpunosti povoljna, jer brojevi zaraženih rastu, a procjepljenost nije na razini na kojoj bi trebala biti, pa je nužno strogo pridržavanje mjera i što veće procjepljivanje stanovništva.

Istaknuto je kako imamo iskustvo prošle godine pa moramo činiti sve što možemo da spriječimo brzo širenje virusa tijekom sezone, a posebno imajući na umu da se radi o novom, delta-soju, virusa.

“Stava smo da su i postojeće mjere dobre, odnosno dovoljno restriktivne, no imamo određeni problem u provedbi samih mjera i to je bio jedan od ciljeva ovog sastanka – da pozovemo sve stožere svih jedinica lokalne samouprave da se dodatno angažiraju na kontrolama, a da se sve manifestacije koje su potencijalno rizične otkažu”, kazao je Cebalo.

Također, zamjenik župana i načelnik SCZ DNŽ Cebalo podsjetio je na organizirana cijepljenja i punktove na području doline Neretve te na dubrovačkom području te najavio kako će cijepljenja na punktovima bez najave od četvrtka organizirati i Dom zdravlja Korčula te Dom zdravlja “Ante Franulović” Vela Luka.

Direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić predstavio je ovogodišnju turističku sezonu u brojkama; dosada smo na 65 posto turističkog prometa više nego lani, ali samo 34 posto od 2019. godine. To nam je ohrabrenje, ali isto tako daleko od onog što želimo te trebamo biti odgovorni, naglašeno je.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.